Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Algemeen

Bloemetje van de Week voor peuterjuf Ida Edens uit Midwolda

- advertentie -

Midwolda – Wie heeft er een bos bloemen verdiend? Iedere week worden tientallen inwoners van deze regio genomineerd. Zaterdag kiezen de initiatiefnemers Jos Schaafsma en Pascal Meinders daar iemand uit en bezorgen die persoon een boeket.

- advertentie -

Wie heeft er een bos bloemen verdiend? Iedere week worden tientallen inwoners van Oost Groningen genomineerd. We kiezen daar iemand uit en bezorgen die persoon een boeket.

Deze keer brachten we een mooi boeket naar Ida Edens uit Midwolda. Ze werd genomineerd door Ingrid Schut-Remerij.

Ze schreef: “Op dinsdag 17 juli neemt Ida afscheid als vaste vrijwilligster van onze peuterspeelzaal De Kikkerpoel in Oostwold. Zij begon samen met haar jongste zoon bij de Schakelrakkers in Midwolda eind 1991 en ze is al die tijd bij de peuters gebleven. Eerder was Ida ook al actief bij de speelzaal, we mogen daarom wel van ongeveer 30 jarig jubileum spreken! Inmiddels ziet Ida soms oud-peuters hun eigen kind bij de speelzaal brengen!”

Tegenover het lege terrein waar vroeger basisschool ‘de Bouwte’ stond, woont Ida Dekker in een mooi huisje met de naam ‘t Hoeske Weltevree.

“Als vroeger de peuters overgingen naar de basisschool en mij hier tegenkwamen vonden ze dat maar raar. Ze dachten dat ik in de peuterspeelzaal woonde,” zegt Ida als ze ons binnenlaat.

In het gezellige huisje zit Annemarie Prins al te wachten. Omdat Ingrid niet aanwezig kon zijn, is collega Annemarie hier om de bloemen te overhandigen. Twee kleine hondjes springen enthousiast om ons heen.

Annemarie: “De peuterspeelzaal is inmiddels veertig jaar geleden ontstaan als initiatief van ouders. Later kwam er een professioneel leidster bij.  De speelzaal was eerst zelfstandig in de gemeente Midwolda. Toen samengevoegd met initiatieven in gemeente Scheemda. Nu zijn we onderdeel van Stichting Peuterwerk met speelzalen in heel Groningen en Drenthe.”

Van die veertig jaar zette Ida zich dertig jaar belangeloos in voor de peuters.

Ida: “Mijn dochter was twee en een half en we kregen zo’n mooi kaartje in de brievenbus waarmee ze werd uitgenodigd voor de Schakelrakkers. Toen ik haar een paar keer had gebracht werd al snel gevraagd om een ochtend te helpen: ‘Jij kunt ja zo goed met kinderen opschieten ..”

Het was moeilijk om vrijwilligers te krijgen, Ida zei ‘ja’ en was eigenlijk onmisbaar. “Mijn tweede dochter en jongste zoon gingen later gewoon mee naar de peuterspeelzaal. Eentje in de box, de ander in de kinderwagen. Dat mocht toen allemaal nog.”

In al die jaren is er wel veel veranderd. “In het begin bleven de ouders lang ‘hangen’. Ik zie ze nog zitten op die lange bank. Je moest ze echt wegsturen.”

Er was grote betrokkenheid. Als er speelgoed stuk was, waren er altijd wel ouders die het wilden repareren. Of de speelzaal schoonmaken.

“Nu is het toch vrijblijvender. En er ook meer oppasouders die de peuter komen brengen.”

Ook is er nu meer nadruk op het volgen vastleggen van de ontwikkeling van het kind.

Ida: “Maar samen plezier hebben is hetzelfde gebleven. Plezier, spelen en delen. Plezier staat voorop. Dan heb je zelf ook lol.”

“De peuters van toen zijn de ouders van nu. Het is grappig om te zien dat kinderen zich het zelfde gedragen als hun ouders toen ik hen als peuter begeleidde.”


Nomineren
Ook u kunt iemand nomineren voor het Bloemetje van de Week. Dit kan via deze link.

Lees ook: Sympathieke actie bloemist Winschoten: ‘Bloemetje van de week’
Foto & tekst: Ingezonden

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button