AlgemeenWeerbericht

Ergste droogte van deze eeuw

- advertentie -

Winschoten – De extreme droogte zal komende tijd verergeren. De weersverwachting van Weeronline toont voor de komende 14 dagen amper neerslag. Soms brengt een lokale bui een paar mm regen, maar dat voorkomt niet dat het neerslagtekort stijgt. Het neerslagtekort loopt op van 220 mm naar circa 255 mm. Daarmee wordt 2018 het droogste jaar van deze eeuw en komt recordjaar 1976 in zicht.

- advertentie -

In de tweede helft van juli was het neerslagtekort alleen in 1976 nog groter. Deze eeuw was het neerslagtekort in 2003 het grootst met als maximale waarde 243 mm. Dit werd halverwege augustus bereikt. Nu bereiken we een dergelijke waarde al in juli en daarmee wordt 2018 het droogste jaar van deze eeuw.

Voorlopig ligt 2018 net iets onder de koers van recordjaar 1976. In de droogste jaren uit de geschiedenis liep het tekort ook in augustus nog flink op. Als de droogte in augustus aanhoudt komt dit jaar in de top-5 met het grootste neerslagtekort. De ranglijst van het KNMI met de maximale neerslagtekorten ziet er als volgt uit.

1.    1976: 361 mm
2.    1959: 352 mm
3.    1911: 328 mm
4.    1921: 322 mm
5.    1947: 296 mm
6.    2003: 243 mm

Drogere verwachtingen en kans op hittegolf
Afgelopen zaterdag zag de weersverwachting voor deze week er nog iets buiiger uit. Met dagelijks enkele buien zou het landelijk gemiddelde neerslagtekort kunnen stabiliseren. Inmiddels zijn er nog slechts enkele berekeningen die met stabilisatie komen en toont het merendeel een oplopend neerslagtekort.

Hoe hard het neerslagtekort precies oploopt is nog onzeker, doordat het nog niet duidelijk is hoe warm het precies wordt. Er is voor volgende week 50% kans op tropische dagen in De Bilt en daarmee is er ook kans op een officiële hittegolf. De overige 50% van de berekeningen komt met temperaturen van 24-28 graden. Hoe warmer het wordt des te meer vocht er verdampt en des te sneller het neerslagtekort toeneemt.

- advertentie -

In het zuidoosten is de kans op tropische dagen volgende week 70% en daarmee is een nieuwe regionale hittegolf waarschijnlijk.

- advertentie - 

Bomen in herfststand
De gevolgen voor de natuur en de landbouw worden komende tijd steeds groter. Boeren die hun gewassen niet meer kunnen beregenen zien hun oogst in gevaar komen. Tot nog toe zijn vooral ondiep wortelende planten (gras, heide, struiken, landbouwgewassen, etc.) die verdroogd zijn. Bomen hielden het nog langer vol, doordat hun wortels reiken tot het grondwaterniveau. Omdat ook het grondwaterpeil daalt krijgen de bomen op steeds meer plaatsen last van vochtgebrek. Berkenbomen wortelen niet heel diep en staan vooral op zandgronden al massaal in de herfststand.

Foto: Trijntje Timmer/ OldambtNu.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button