AlgemeenIncidenten

REPORTAGE: Drukte op Oldambtmeer zorgt voor politie-inzet

- advertentie -

Blauwestad – Schipper Harry en opstapper Tonny van Politie Oldambt varen rustig op het Oldambtmeer bij Blauwestad. Harry: ‘We krijgen regelmatig telefoontjes van de bewoners en andere recreanten als er weer boten vol gas over het meer gaan. Elk weekend en doordeweeks op wisselende dagen controleren we.’ 

- advertentie -

OldambtNu.nl kreeg afgelopen zondag een exclusief kijkje in de ‘keuken’ en mocht een bootdienst meedraaien.

Het vaarseizoen is alweer een geruime tijd begonnen en politieagenten Harry en Tonny vertellen wat ze zoal tegenkomen op het water: ‘Vaak zijn jongeren in bootjes met te veel pk’s de boosdoeners. Als ze harder dan twintig kilometer per uur gaan, mogen ze onder de achttien jaar zelfs helemaal niet in zo’n boot varen.’

(Lees verder onder de foto) Foto: Jeroen Bos/ OldambtNu.nl

Harry: ‘Bovendien heb je daar een vaarbewijs voor nodig, deze is ook pas vanaf 18 jaar te behalen. Daarbij zijn er nog aanvullende eisen zoals reddingsvesten en een brandblusser aan boord. De ouders weten dit meestal drommels goed, maar laten hun kinderen toch hun gang gaan.’

‘Op het meer is de maximale snelheid 12 km/u, in de kanalen is dit 6km/u. Wij zien vaak ook boten met een band erachter, enorm leuk, maar helaas verboden door de provincie.’ Zegt Harry.

Snelvaarzone
Waterskiën, wakeboarden en jetskiën is met deze maximumsnelheid niet mogelijk op het Oldambtmeer. In 2016 is Snelvaar Vereniging Oldambt een petitie gestart voor een Snelvaarzone. De gemeente Oldambt wilde destijds wel, maar de provincie moest nog overgehaald worden, helaas zonder succes.

(Lees verder onder de foto) Foto: Jeroen Bos/ OldambtNu.nl

Visserij
Daarbij heeft de politie een extra taak om vissers te controleren. Dit doen zij meer in de “stille wateren” zoals in afgelegen kanalen. ‘Daar verwachten de vissers niet altijd een politieboot, omdat dit met een auto moeilijk bereikbaar is.’ Aldus Harry.

(Lees verder onder de foto) Foto: Jeroen Bos/ OldambtNu.nl

Alcohol
‘Verder checken we de registratie en het registratiebewijs van boot en motor, en bij boten langer dan 15 meter of sneller dan 20 km/uur ook nog het vaarbewijs, gebruik van het dodemanskoord en aanwezigheid van reddingsvesten en brandblusser’, somt Tonny op. ‘Ook controleren we op alcohol. Zeker bij mooi weer gaat er vaak een kratje bier of een fles rosé mee aan boord. Op het water geldt dezelfde limiet als op land: 220 ug/l oftewel 0,5 promille.’ 

Foto’s: Jeroen Bos/ OldambtNu.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button