AlgemeenWeerbericht

Vakantie regio noord begint met enkel buitje

- advertentie -

Landelijk – De temperatuur daalt komend weekend iets. Zondag is het in het noorden en westen 22-24 graden. In het zuiden, midden en oosten blijft het met 25-26 graden zomers. Het is wisselend bewolkt met vooral zaterdag kans op een bui. Na het weekend wordt het flink warmer met op woensdag aan de kust en in het noorden 25-28 graden. In het binnenland is kans op tropische waarden van 30 graden. De zon schijnt vaak en het blijft meestal droog. Met de hitte kunnen meren en plassen verkoeling brengen. Lokaal komt blauwalg voor, maar op de meeste plaatsen is de waterkwaliteit goed.

- advertentie -

Het hoogzomerse weer met flinke zonnige perioden en hoge temperaturen, maakt in het weekend plaats voor een mix van stapelwolken en zon en iets lagere maxima van 22 tot 26 graden. Vrijdag, wanneer de scholen in het noorden officieel hun deuren sluiten, is het zomers met op veel plaatsen 26-27 graden. Op de Wadden en aan de westkust is het 23-25 graden. In het zuiden en oosten van het land is het met 28-30 graden nog warmer.

In het weekend trekken stapelwolken over het land en daar kan vooral zaterdag een enkele bui tussen zitten. Door een matige noordwestenwind wordt het iets minder warm met in het noorden 22 graden aan de kust en 23-24 graden landinwaarts. In het midden en zuiden van het land blijft het met 25-26 graden zomers warm. Ook in het oosten van Overijssel en het zuiden van Drenthe kan het 25 graden worden. Daarmee is het nog steeds een graad warmer dan normaal.

Hogere temperaturen, regionale hittegolf
Na het weekend kunnen we meer zon en hogere temperaturen verwachten. Maandag wordt het in de noordelijke provincies 24-27 graden en halverwege de week stijgt de temperatuur naar 27-28 graden. In Groningen, Drenthe en Overijssel kan het lokaal 29-30 graden worden. In het zuiden en zuidoosten is 50% kans op tropische waarden van 30. Daarmee komt het op verschillende plaatsen tot een hittegolf.

Weinig blauwalg
Met de warmte is het volgende week goed toeven aan meren en plassen. De waterkwaliteit is op veel plaatsen goed. Slechts op enkele plaatsen is blauwalg aangetroffen en geldt een waarschuwing. Blauwalg is een bacterie die vaak voorkomt in zwemwater. Bij hoge temperaturen kan vooral op stilstaand water een groene laag op het water vormen. Deze laag bevat giftige stoffen die irritaties kunnen veroorzaken en waarvan je ziek kunt worden. Op plaatsen met veel beweging in het water, door wind of stroming, is de kans op blauwalg veel kleiner.

Vorig jaar wisselvallige start vakantie
In 2017 werd het ook koeler op de eerste zondag van de zomervakantie in regio noord. Op de laatste woensdag van het schooljaar was het met 28 tot 31 graden erg warm in het noorden. Daarna werd het wisselvallig en de zondag daarop werd het op de meeste plaatsen slechts 19 tot 21 graden. Af en toe scheen wel de zon, maar er kwamen lokaal stevige buien voor. Op Terschelling viel in 24 uur tijd zelfs 77 mm regen. Daarna volgden een paar sombere dagen en in Twente was het zelfs een dag geheel bewolkt. Dagelijks viel toen regen.

- advertentie -

Foto: Pixabay
Heb jij een mooie weerfoto? Stuur hem in via een bericht op Facebook of e-mail!
Dit weerbericht is afkomstig van Weeronline.nl

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button