AlgemeenWeerbericht

Kans op officiële hittegolf circa 60%

- advertentie -

Landelijk – Vanaf dinsdag wordt het flink heet met op grote schaal maxima van 30-32 graden. In De Bilt is de kans op een hittegolf circa 60%. In het Noord-Limburgse Arcen kan het vanmiddag 30 graden worden en daarmee kan daar de tweede hittegolf van 2018 al een feit worden. De hittegolf die op steeds meer plaatsen genoteerd zal worden is in het zuiden en oosten op 12 juli begonnen en kan regionaal aanhouden tot in augustus. Hiermee kan het lengterecord verbroken worden.

- advertentie -

Vandaag en komend weekend variëren de maxima van 22-25 graden vlak aan zee en 25-30 graden in de rest van het land. In het overgrote deel van het land is de hittegolf eigenlijk al begonnen. Het is slechts een kwestie van tijd tot op veel weerstations aan de voorwaarde van drie tropische dagen wordt voldaan. Vanaf dinsdag wordt het dagenlang echt heet met 26 graden op de Wadden en 32 graden in het zuidoosten. In De Bilt wordt dan een middagtemperatuur rond 30 graden verwacht.

Officiële hittegolf op zijn vroegst volgende week donderdag
Voor een hittegolf zijn vijf achtereenvolgende dagen met een maximumtemperatuur van 25 graden of hoger nodig, waarvan het op drie dagen minimaal 30 graden is. In De Bilt is het sinds afgelopen zondag al vijf keer op rij warmer dan 25 graden geweest en deze reeks wordt komende dagen niet onderbroken. De officiële hittegolf is dus een feit als het voor de derde keer 30 graden of meer wordt. Volgens de laatste verwachtingen lukt dit op zijn vroegst volgende week donderdag.

Noord-Limburg vanmiddag al een hittegolf?
In Twente, Gelderland, Brabant en Limburg is het sinds 12 juli al dagelijks onafgebroken 25 graden of meer. Lokaal kwam het al twee keer tot meer dan 30 graden en vandaag kan het vooral in Noord-Limburg (Arcen) al tot een regionale hittegolf komen. De kans dat het vanmiddag 30 graden worden is daar het grootst met circa 50%. Ook weerstation Twenthe maakt een kleine kans (30%) op de derde dertiger.

Arcen heeft als enige locatie in Nederland al een hittegolf genoteerd dit jaar. Op 4 juli was de eerste regionale hittegolf van 2018 een feit.

Volgens de laatste berekeningen blijft de kans op maxima boven 25 graden in het zuiden en oosten zeer groot tot begin augustus. Hierdoor kan de regionale hittegolf groeien tot circa 20 dagen en komt het lengterecord in zicht. Dit staat nu op 22 dagen, namelijk 10 juli tot en met 31 juli 1994 in Arcen.

- advertentie -

Langste regionale hittegolven
De zomer van 1947 telde in het oosten vier hittegolven en in het zuiden vijf hittegolven. Op weerstation Winterswijk, in de Achterhoek, kwam het van 15 juli tot en met 4 augustus tot een hittegolf van 21 dagen. Zes dagen later startte de volgende hittegolf die 20 dagen duurde. In het oosten was dit de warmste zomer ooit gemeten.

- advertentie - 

Het record van de langste regionale hittegolf is nog een dag langer. In het Limburgse Arcen kwam het van 10 juli tot en met 31 juli 1994 tot een hittegolf van 22 dagen! Dit record werd in juli 2006 bijna verbroken op het Limburgse weerstation. Tussen 29 juni en 13 juli kwam het tot een hittegolf van 15 dagen. Na een onderbreking van één dag startte een nieuwe hittegolf die 16 dagen duurde. Als de temperatuur op 14 juli boven 24,9 graden was gebleven, was sprake geweest van een recordlange hittegolf van 32 dagen!

De langste officiële hittegolf in De Bilt duurde 18 dagen en vond plaats tussen 29 juli en 15 augustus 1975.

Foto: Trijntje Timmer

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button