AlgemeenWeerbericht

Maansverduistering vrijdagavond goed te zien

- advertentie -

Landelijk – Rond 21:30 uur komt de maan vrijdagavond op aan de oostelijke horizon. Tegelijkertijd gaat de zon onder en valt de maan in de schaduw van de aarde. Hierdoor verandert de maan in een roodoranje bloedmaan. In het grootste deel van het land is het vrijdagavond onbewolkt of licht bewolkt en zal de maansverduistering goed te volgen zijn. In het zuidwesten is het half bewolkt en is het niet altijd even goed zichtbaar.

- advertentie -
Na een snikhete dag met maxima van 30 graden op Texel tot lokaal 37 in Brabant, Limburg en Gelderland is het vrijdagavond nog lang warm. Rond 22:00 uur varieert de temperatuur van 25 graden aan zee tot 29 in het zuidoosten. Het volgen van de maansverduistering kan dus prima in zomerjurkje of T-shirt en korte broek.
In het noorden en oosten van het land is het vrijwel onbewolkt. In het zuiden, midden en westen van het land zal het op de meeste plaatsen licht bewolkt zijn en in Zeeland half bewolkt. Het gaat daarbij voornamelijk om bewolking op circa 3 kilometer hoogte.
Doordat het fenomeen aan de oostelijke horizon plaatsvindt is wat bewolking boven je hoofd niet erg. Waarschijnlijk zal de bloedmaan dus ook in het zuiden, midden en westen van het land goed te zien zijn.
Kleine buienkans in het (zuid)westen
Op de meeste plaatsen verloopt vrijdagavond droog. De grootste kans op een bui tijdens de maansverduistering is er voor Zeeland en de westelijke helft van Zuid-Holland. Hier ligt de buienkans rond 25%.
Beste kijkmoment rond 23:00 uur, zorg voor vrij uitzicht
Als de zon ondergaat (circa 21:40 uur) is het nog vrij licht. Pas rond 22:30 uur wordt het goed donker en is de bloedmaan echt heel mooi.Tot 23.15 uur schijnt de bloedmaan en daarna krijgt de maan geleidelijk weer haar witte kleur.
Tijdens de maansverduistering staat de maan behoorlijk laag aan de horizon. Daardoor is ze behoorlijk groot. Om het goed te kunnen zien heb je vrij uitzicht naar het oosten nodig.
Ga dus naar een hoog punt of een, naar het oosten, open gebied.
Foto: Pixabay
Heb jij een mooie weerfoto? Stuur hem in via een bericht op Facebook of e-mail!
Dit weerbericht is afkomstig van Weeronline.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button