Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
AlgemeenWeerbericht

Officiële hittegolf een feit: 30 graden in De Bilt

- advertentie -

Landelijk – In De Bilt is om 11:20 uur de temperatuur naar 30,0 graden gestegen. Daarmee is het op het landelijke hoofdstation voor de derde maal tropisch warm en kunnen we spreken van een officiële hittegolf. Omdat de temperatuur op het landelijke hoofdstation al sinds 15 juli hoger is dan 25 graden telt de hittegolf meteen al 12 dagen. De vorige officiële hittegolf was in 2015 en liep van 30 juni tot 5 juli. De huidige hittegolf kan volgens de laatste berekeningen een recordlengte van 24 dagen bereiken.

- advertentie -

Met het passeren van de 30 graden is het officieel tropisch warm, maar vanmiddag wordt het nog veel warmer. In De Bilt kan het maar liefst 35 graden worden en in het zuidoosten is het met lokaal 38 nog veel heter. Ook in de kustgebieden wordt met 30-34 graden tropische waarden bereikt en is vanaf vanmiddag sprake van een hittegolf. Morgen wordt het hoogtepunt van de hitte verwacht en kan het in Noord-Limburg ruim 38 graden worden. In De Bilt wordt het mogelijk 36 graden.

In het weekend gaat de temperatuur omlaag. Zaterdag wordt het 23 graden aan zee, 27 graden in De Bilt en langs de oostgrens kan het 29-31 graden worden. Daarmee is het 6 tot 10 graden minder warm dan op vrijdag, maar nog steeds 2 tot 7 graden warmer dan normaal. Gewoonlijk is het eind juli 21 tot 25 graden.

Zondag wordt het met maximaal 29 graden in het oosten net niet tropisch. In het westen wordt het met 23-25 graden echt aangenaam. Daarna keert de hitte terug en kunnen we in Limburg, en delen van Brabant, Gelderland, Overijssel en Drenthe maxima van 29-31 graden verwachten. In De Bilt is het 26-29 graden en zolang de temperatuur 25 graden of hoger blijft wordt de hittegolf langer.

Kans op langste officiële hittegolf
De totale lengte van de hittegolf kan volgens de huidige berekeningen uitkomen op 24 dagen en dat zou een nieuw record betekenen. Komend weekend moet de temperatuur in De Bilt dan wel op beide dagen de 25 graden halen, anders komt de hittegolf ten einde. Waarschijnlijk gaat dit lukken, maar helemaal zeker is dat nog niet. Zondag wordt het volgens het Weeronline-weermodel 25,3 graden.

De langste hittegolf in De Bilt tot nu toe was in 1975 en bedroeg 18 dagen. Op zes dagen was het toen tropisch warm met 32,9 graden als hoogste temperatuur. De hittegolf van 2015 duurde met zes dagen vrij kort en had 33,1 graden als maximum.

De huidige hittegolf is de 25e sinds het begin van de metingen en dat komt overeen met gemiddeld één hittegolf in een periode van vijf jaar.

Foto: Pixabay
Heb jij een mooie weerfoto? Stuur hem in via een bericht op Facebook of e-mail!
Dit weerbericht is afkomstig van Weeronline.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button