AlgemeenKort nieuwsRegionaal nieuws

Regio Groningen adviseert minister Wiebes over komend gasjaar

- advertentie -

Groningen – Overheden in de regio Groningen vinden dat er een plan B moet liggen als de afbouw van de gaswinning vertraging oploopt. Verder moeten de afspraken rondom de versterking en aansprakelijkheid snel concreet worden. Daarnaast wil de regio ook aandacht voor de impact op sociale veiligheid, gezondheid, maatschappelijke onrust en economie.

- advertentie -

Dit staat in het advies aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK), dat de Groningse gemeenten, waterschappen, provincie Groningen en Veiligheidsregio Groningen (samen ‘de regio’) in nauwe samenwerking hebben opgesteld. Dit advies gaat over het winningsbesluit voor de hoogte van de gaswinning voor het gasjaar 2018/2019.

Met de ingezette lijn om de gaswinning zo snel mogelijk terug te brengen naar nul, dient de minister van EZK nog wel een aantal onzekerheden weg te nemen. Zoals de snelheid van de afbouw van de gaswinning en het aantal gebouwen dat versterkt moet worden. Met de afbouw van de gaswinning wordt de oorzaak van de aardbevingen aangepakt.

Jaarlijks betrokken
In de nog in 2018 aan te passen Mijnbouwwet wordt de regio om advies gevraagd. De regio wordt jaarlijks door de minister van EZK betrokken bij het vaststellen van de hoogte van de gaswinning in het betreffende jaar.

Definitief besluit
Op 18 augustus publiceert de minister op www.overheid.nl het zogeheten ontwerp-instemmingsbesluit. Van 19 augustus tot 28 september kunnen instanties en inwoners hierop reageren door een zienswijze in te dienen. Op 15 november publiceert de minister het definitieve instemmingsbesluit. Na 15 november kan er beroep ingesteld worden bij de Raad van State.

Gezamenlijk persbericht
Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeenten Appingedam, Bedum, Westerwolde, Ten Boer, Delfzijl, Eemsmond, Groningen, Grootegast, Haren, Midden-Groningen, Leek, Loppersum, De Marne, Marum, Oldambt, Pekela, Veendam, Stadskanaal, Winsum, Zuidhorn, de provincie Groningen, de Veiligheidsregio Groningen en de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button