AlgemeenWeerbericht

Windpiek minder zwaar dan verwacht

- advertentie -

Landelijk – De depressie die vandaag over het land trekt pakt wat betreft de wind minder zwaar uit dan verwacht. De luchtdruk in de kern van het lagedrukgebied is in werkelijkheid niet zo laag als de weermodellen berekenden. Aan de westkust kwam het niet tot storm. Inmiddels ligt de kern van het lagedrukgebied boven het IJsselmeer en de Waddenzee. Hierdoor werd op de Houtribdijk (Enkhuizen-Lelystad) om 22:10 uur tijdelijk stormkracht, 9 Bft., gemeten. Daarbij kwam het tot een zeer zware windstoot van 102 km/uur.

- advertentie -

Terwijl de wind aan de westkust meeviel, verscherpte het windveld zich juist boven het IJsselmeer. De depressie koerst via het IJsselmeer en de Waddenzee naar Friesland en Groningen. Doordat het lagedrukgebied dan weer grotendeels over land trekt zal het naar verwachting niet verder versterken.

Mogelijk komt het ook in het Waddengebied begin van de nacht tot zeer zware windstoten van circa 100 km/uur en wordt daarbij tijdelijk stormkracht (9 Bft.) gemeten. Waarschijnlijk komt het niet tot een officiële zomerstorm met een uurgemiddelde windkracht 9 op één van de meetpunten. Daarvoor is het lagedrukgebied niet sterk genoeg geworden.

Regen op grote schaal | plaatselijk wateroverlast
De depressie nam wel flinke regen- en onweersbuien met zich mee. Op grote schaal viel 5-15 mm regen. In een strook van het oosten van Brabant naar het oosten van Friesland en naar Groningen viel op veel plaatsen 20-30 mm regen. Dit leidde op verschillende plaatsen tot wateroverlast. Vanuit Elburg werd een neerslaghoeveelheid van 47 mm gemeld. Doordat de regen in korte tijd viel kon de riolering dit niet verwerken.

In Zeeland en de westelijke helft van Zuid-Holland is door langdurige regenval op grote schaal 10-20 mm gevallen. Op Walcheren viel 20-30 mm. In een strook van West-Brabant naar Het Gooi viel de minste neerslag met 3-7 mm. Enkele plekken kwamen zelfs niet verder dan 1-2 mm regen.

Droogte nog niet voorbij | zondag hoogzomers
Een einde aan de extreme droogte betekent de grootschalige neerslag niet. Het neerslagtekort is wel teruggevallen naar circa 295 mm. Komende tijd zal het tekort stabiel blijven, doordat verdamping en neerslag elkaar in evenwicht houden. Het komt soms tot een aantal buien, maar er verdampt dagelijks ook zo’n 3-4 mm.

In het weekend is het overwegend droog en zondag wordt zelfs weer een hoogzomerse dag. Er zijn flinke zonnige perioden en het wordt 23 graden op de Wadden, 25 langs de westkust en 26-29 graden in het binnenland.

Einde regionale hittegolf
Het lagedrukgebied dat vandaag de wind en buien veroorzaakte trekt vannacht weg richting Denemarken. In het kielzog stroom koelere lucht ons land binnen. Vannacht koelt het af naar 13-15 graden. Morgen wordt het 19-23 graden. Daarmee wordt het nergens meer zomers warm en is de regionale hittegolf voorbij. Er is morgen een mix van zon, wolken en enkele buien. In de avond kunnen vanaf de Noordzee felle regen- en onweersbuien het land optrekken.

Twente en de Achterhoek krijgen de recordlange hittegolf op hun naam. Alleen op het weerstation nabij Enschede en in Hupsel werd het vandaag voor de 29e keer op rij zomers warm. Weerstations Arcen (Noord-Limburg), Ell (Midden-Limburg), Eindhoven en Volkel (Noordoost-Brabant) haalden vandaag de 25 graden niet, waardoor de hittegolf daar gisteren de 28e en laatste dag beleefde.

 

Foto: educnormandie/ Pixabay
Heb jij een mooie weerfoto? Stuur hem in via een bericht op Facebook of e-mail!
Dit weerbericht is afkomstig van Weeronline.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button