AlgemeenOpinie en verhaal

Column: Hutspot, diefstal en saamhorigheid

- advertentie -

Het gebeurde woensdag, twee weken voor het begin van de zomervakantie.

- advertentie -

De kinderen van juf Klaske zouden hutspot maken. Stamppot met wortels. Die ochtend was de opdracht om de ingrediënten daarvoor te oogsten. Wortels, siepels en aardappels. Dit voorjaar hadden ze de aardappels zelf gepoot. Samen met opa Emmo.

Groot was de teleurstelling toen bleek dat er geen aardappels meer waren. In plaats daarvan een grote puinhoop. Niet alleen de aardappels waren weg, ook zes rijen siepels, drie kroppen sla en boerenkool.

Opa Emmo zegt later: “Boerenkool! Zeker een meter aan boerenkool! Dat is nog lang niet klaar om te eten. Je kan er nu niets mee ..”

De worteltjes zaten nog wel in de grond. Maar van wortels alleen kun je geen hutspot maken.

De volgende dag ging Emmo weer naar de tuin. Hij is er bijna dagelijks. Al zeven jaar lang. “Het is mijn levenswerk. Dag in dag uit ben ik er mee bezig. Met de kas en met het onderhoud. Noem maar op.”

Maar die dag kreeg hij een volgende teleurstelling te verwerken: de deur van het schuurtje op de tuin was geforceerd en bijna alle tuingereedschap was verdwenen.

“M’n eerste reactie was: ik hou er mee op. Ik stop ermee. Maar de directie van de school zei: Je moet je hier niet door uit het veld laten slaan. Het betekent zoveel voor de kinderen.”

Emmo zegt later: “Saamhorigheid heb ik hoog in het vaandel. Iets voor de mensen om me heen betekenen. Ik hoef er niets voor terug. Ja, misschien wat dankbaarheid en liefde. Het is mooi als anderen meedoen. Zoals die boer die een waterreservoir met een dompelpomp kwam brengen. Dat kwam mooi uit zo met de droogte. Ik heb besloten toch door te gaan.”

Het verhaal van de diefstal gaat als een lopend vuurtje door beide dorpen. Mensen spreken er schande van. Vier weken lang.

Dan is het de eerste zaterdag van augustus. Behalve voor tuinieren heeft Emmo ook passie voor voetbalvereniging VVS. Een groot deel van zijn leven is hij actief voor de Oostwolder club. Deze zaterdag traint de selectie voor de eerste keer dit seizoen en Emmo is erbij. Toevallig is ook Henk Elderman van rtvNoord aanwezig. Hij maakt een item over de eerste training. En daar hoort hij Emmo en zijn kameraad praten over de diefstal vier weken terug. Henk vraagt of dit verhaal in het nieuws mag. Na wat aarzelen stemt Emmo hiermee in.

Eenmaal op radio Noord gaat het nieuws als een lopend vuurtje. De Telegraaf komt voor een interview. En Radio 2 besteedt aandacht aan de diefstal.

Nu komt er een mooie draai in het verhaal. De bedrijven en inwoners van Oldambt reageren op dit nieuws. Ze laten hun hart spreken. Welkoop in Winschoten biedt een kruiwagen vol gereedschap aan. “Samen staan we sterk!” schrijven ze op hun facebookpagina. Technische groothandel Kroon wil helpen. En particulieren doneren geld of gereedschap.

Emmo zegt: “Het is heel bemoedigend. We hebben twee kruiwagens, snoeigereedschap, spaden, harken, padschoffels, scheppen, verschillende soorten grepen en een kabelhaspel gekregen.  En een jongetje van vijf jaar heeft een bladhark gegeven.”

Hij krijgt ook zaai- en pootgoed voor het komend seizoen van de leverancier van Welkoop. “Dat is echt super: Ik heb dit seizoen veel mailcontact gehad met hun, want de bonen wilden niet groeien. Ze weten precies wat ik nodig heb ..”

De komende dagen zal er vast meer geld en meer gereedschap binnenkomen. Oldambt laat zich voor de zoveelste keer van haar goede kant zien. Ik hoop dat De Telegraaf en Radio 2 dat ook in het nieuws zullen brengen.

– Jos Schaafsma

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button