Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
AlgemeenCultuur

Graanrepubliek en LocLoods 1877 bouwen gestaag door aan een duurzame onderneming

- advertentie -

Bad Nieuweschans – Wekelijks zijn er nieuwe ontwikkelingen te ontdekken bij de Graanrepubliek op Oudezijl in de voormalige locomotievenloods. Zo is de bierbrouwerij Witte Klavervier nu al in een stadium dat bier klaar is voor consumptie. Het is nog allemaal wel kleinschalig, maar volgens Freek Ruis van de brouwerij is dit nodig voor de voorbereidingen om wellicht volgend jaar al met een grote brouwerij van start te gaan.

- advertentie -

“Wij werken nu met allerlei nieuwe graansoorten, allemaal uit de regio en dan moeten wij zeker weten dat het recept goed is. Nu experimenteren wij nog in 60 liter vaten en als na een proeverij men vindt dat het helemaal niet goed is, dan is het niet zo erg dat het wordt weggegooid. Wanneer wij volgend jaar de grote tanks c.q. ketels hebben dan is zo’n proefproces niet meer mogelijk”, aldus Freek Ruis van Witte Klavervier.

Om met een dergelijke brouwerij van start te gaan, dan komt er heel wat bij kijken en wellicht had menigeen gehoopt dat het dit jaar allemaal rond zou zijn, maar zo zit het niet in elkaar zegt Freek Ruis. Het is gebleken dat de hoge temperaturen ook invloed hebben op het bierbrouwproces. Daarom gaat de vloer met vloerverwarming er uit en komt er een grote tegelvloer in met meerdere afvoerputten. Zodat bij schoonmaak het water gemakkelijker afgevoerd kan worden. Op dit moment zit in de vloer maar één klein afvoerputje. Gelukkig staat de Graanrepubliek in combinatie met het horecabedrijf LocLoods 1877 niet stil. Zo vinden er de komende tijd allerlei activiteiten plaats als het Klassieke Concert met het Veenkoloniaal Symfonie Orkest.

Hoewel het om een repetitie gaat, zal men wel indrukken kunnen opdoen hoe het volledige programma er binnenkort met werken van Brahms zal klinken. Dan is er op 22 en 23 oktober het Oogstfeest waarvan het programma binnenkort bekend wordt gemaakt. Verder nog in november en wel op de 4e een concert van het Krim Kamerkoor Simferopol.

Coörporatie
De Graanrepubliek met alle bedrijven die zich er in gaan vestigen is een coöperatie. Zo is er het Horecabedrijf dat werkt onder de naam LocLoods 1877 en staat onder supervisie van Gasterij Natuurlijk Smeerling uit Onstwedde. Er komt een winkel met allerlei streekproducten, waarvan een deel uit eigen productie. Bakkerij Wiebrand gaat zit er vestigen, zoals als genoemd Bierbrouwerij Witte Klavervier, Mouterij Kiemkracht, Distilleerderij van het familiebedrijf Hooghoudt, een pastamakerij genaamd Pasta Nobile en maalderij Haver-Republiek.

Granen
Een stuwende kracht achter deze onderneming is ook Peter Brul. Hij heeft zijn sporen ruimschoots verdiend als het gaat om duurzame productie van granen en dat wereldwijd. Op dit moment wordt in Oldambt hoofdzakelijk wintertarwe verbouwd en dat is alleen geschikt voor productie in diervoeding. Hij probeert een omslag te bewerkstelligen dat er ook meerdere graansoorten geteeld gaan worden en daar is hij al een heel eind mee gevorderd. De graansoorten die in Oldambt op de akkers moeten gaan groeien zijn gerst, haver, spelt, rogge, tarwe Emmer en Eenkoorn.

Bij de Graanrepubliek zijn ook Proefboerderij Ebelsheerd, Vandinter Semo en Ekotrak betrokken, dit voor vermeerdering en onderzoek. Verder hebben ook telers als Gert Noordhoff, Akkerbouwbedrijf Landgoud, Piet van Zanten, Henk Smit, Wilko de Boer en de gebroeders Prins voor hopteelt zich aangesloten.

Foto’s & tekst: BNSnieuws.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button