Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
AlgemeenCultuurOp stap

Waterbei 2018: Potloodventers van geen kwaad bewust

- advertentie -

Winschoten – Bij het woord potloodventer wordt veelal gedacht aan een man die, zoals dat ietwat eufemistisch wordt omschreven, schennis pleegt. Een meestal in regenjas gehulde kerel die ongevraagd zijn geslachtsdeel toont.

- advertentie -

Bij het signaleren van de potloodventer is het inschakelen van de politie de eerste gedachte. De potloodventer is, zou je denken, niet de meest gewenste gast op een (kinder)feestje. Maar zie, tijdens het straattheaterfestival Waterbei in Winschoten lopen enkele potloodventers vrijelijk rond. Zelfs zonder aanstoot te geven. Want, hoewel de mannetjes vies, oud en enigszins gefrustreerd ogen, ze zijn zich van geen kwaad bewust. Sterker nog, de mannetjes hebben geen stoute plannen.

Oude mannetjes
De échte potloodventer bestaat dus nog. Oude mannetjes die de situatie behoorlijk op de kop kunnen zetten, als ze met hun scherp geslepen potloden voor de dag komen. De verlegen broers die op 1 september naar Winschoten komen zijn sociaal, humoristisch en de goedheid zelve. Ze oefenen een bijna uitgestorven beroep uit: juist, dat van potloodventen. De vroeger zo vlijtige verkopers zijn nu uitgewerkt, maar ze pogen heldhaftig hun aloude professie nieuw leven in te blazen.

De verkopers wonen nog steeds in hun ouderlijk huis, zijn nog steeds vrijgezel en leven voor de drank, de sigaren en -ja toch wel- de mooie vrouwen. Hun pensioentje is karig. Vandaar dat de broers af en toe besluiten toch maar weer de straat op te gaan, in de hoop hun potloden te verkopen. Met koffers vol trekken ze schuchter door de straten en over pleinen. De verkoop gaat doorgaans slecht, maar wie weet loopt dat in Winschoten geheel anders.

Intens tevreden gevoel
Dan heerst bij de potloodventers ’s avonds een intens tevreden gevoel. Tenminste als ze weer aan vele belangstellenden hun potloden hebben mogen laten zien. Hun verrassende verkooptechniek en – tactiek zorgt veelal voor veel opschudding. De komische interactie met het publiek gaat als een lopend vuurtje rond. Er zal dan ook nog lang worden nagepraat over de absurde potloodventers. En wees gerust: de politie hoeft niet in actie te komen.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button