AlgemeenWeerbericht

Onstuimig herfstweer: einde middag en begin avond tweede windpiek

- advertentie -

Landelijk – Het verkeer moest deze ochtend rekening houden met (zeer) zware windstoten en regen. Vooral in het noordwestelijk kustgebied was er kans op storm en windstoten tot 120 km/uur. Eind van de middag en begin van de avond piekt de wind opnieuw met in het westen en noorden kans op zeer zware windstoten van 100-130 km/uur. Daarbij zijn ook felle onweersbuien mogelijk. Pas rond middernacht komt de wind tot bedaren.

- advertentie -

Het is onstuimig herfstweer. Aan zee waait het hard (7 Bft.) en landinwaarts veelal (vrij) krachtig. Ook komen al fikse windstoten voor. Gedurende de eerst helft van de ochtend trekt vanuit het westen een regengebied over het land. De wind piekt vlak na de passage van dit neerslaggebied met in het noordwestelijk kustgebied tijdelijk kans op storm (9 Bft.). Zware tot zeer zware windstoten van 75 km/uur in het binnenland, 80-100 km/uur aan de kust en 100-120 km/uur op de Wadden kunnen stormschade veroorzaken. In het oosten en zuiden lijkt het mee te vallen met de windstoten.

Omdat bomen nog vol in blad staan kunnen deze windstoten op veel plaatsen tot overlast leiden. De windstoten zijn sowieso gevaarlijk voor het verkeer tijdens de ochtendspits. Vooral met (vrijwel) lege vrachtwagens en aanhangers is het af te raden de weg op te gaan.

Einde middag en begin avond tweede windpiek
Aan het einde van de ochtend verdwijnen de zware windstoten landinwaarts. Aan zee blijft het hard tot stormachtig waaien met kans op uitschieters van 75-100 km/uur. Vooral over het westen en noorden trekken enkele buien. In het zuiden is het overwegend droog met een mix van zon en stapelwolken. Het wordt ’s middags 14 graden op de Wadden tot 18 in Noord-Limburg.

Aan het einde van de middag en tijdens het begin van de avond volgt een tweede windpiek. Dit komt door stevige buien met kans op onweer en hagel die vooral over het westen en noorden van het land trekken. Er is kans op zware windstoten van 75-100 km/uur. In het Waddengebied, boven het IJsselmeer en aan de westkust kunnen zeer zware windstoten van 100-130 km/u voorkomen. Kortstondig kan ook weer stormkracht (9 Bft.) worden gemeten.

Tot ver in de avond zijn in de kustprovincies zware windstoten mogelijk. Na middernacht neemt de wind op steeds meer plaatsen af.

- advertentie -

Eerste officiële herfststorm?
Of het vandaag tot de eerste officiële herfststorm van 2018 komt is afwachten. Daarvoor moet het gemiddeld over een heel uur (bijvoorbeeld van 8:00-9:00 uur) op één van de windmeters van het KNMI met 9 Bft. waaien.

- advertentie - 
Foto: Pixabay
Heb jij een mooie weerfoto? Stuur hem in via een bericht op Facebook of e-mail!
Dit weerbericht is afkomstig van Weeronline.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button