Weerbericht

Astronomische herfst start erg nat

- advertentie -

Winschoten – Morgen start om 03:54 uur de astronomische herfst. Een grootschalig regengebied is dan onderweg naar Nederland en in de middag en avond valt op grote schaal 10-20 mm regen. Lokaal kan met 40 mm een halve maandsom vallen. De wind trekt in de loop van de middag aan en maakt het herfstbeeld compleet. Aan de kust is bij buien ’s avonds kans op windstoten van 80 km/uur.

- advertentie -

Komende nacht begint de astronomische herfst en dat zullen we weten ook. Een lagedrukgebied trekt dit weekend over de Britse Eilanden en ligt zondag net ten zuiden van ons land. De depressie zorgt bij ons voor veel regen en donkergrijze luchten.

Zondagochtend is het nog relatief rustig met een matige oostenwind. Het is grijs en lokaal kan een beetje regen vallen. In de middag gaat het vanuit het westen op steeds meer plaatsen regenen. Het belooft een natte boel te worden met langdurige regenval. Af en toe kan het flink plenzen. Naar verwachting valt op veel plaatsen 10-20 mm. In het zuiden valt met 20-30 mm de meeste regen. Lokaal loopt de neerslagsom nog wat verder op en is zelfs een halve maandsom van 40 mm mogelijk. Plaatselijk kan ook onweer voorkomen. In het noorden valt het mee met de nattigheid en blijft het bij lichte regen. Er valt daar ‘slechts’ circa 5 mm. In het uiterste noorden kan het zelfs droog blijven.

Donkergrijs en koud
In gebieden waar veel regen valt is de bewolking zo dik dat de lucht er asgrauw uitziet. Bovendien is het ronduit fris met temperaturen die in de regen niet hoger uitkomen dan 11 graden! In het noorden wordt het 14 graden. De wind trekt in de middag aan en draait naar het noordwesten. In het binnenland staat dan een overwegend matige wind. Aan zee is de wind (vrij) krachtig.

Morgenavond trekt de meeste neerslag naar het oosten weg. Geheel droog wordt het niet, want vanuit het noordwesten trekken buien over het land. Tussendoor klaart het op. De wind trekt flink aan en aan de kust is bij buien kans op zware windstoten van 80 km/uur.

Na het weekend minder regen
In de nacht naar maandag neemt de wind wat in kracht af. Maandag is het typisch Nederlands weer met stapelwolken, zon en een paar buien. Met 14 à 15 graden is het een stuk frisser dan normaal. Maxima van 17-19 graden zijn gebruikelijk in deze tijd van het jaar. De dagen daarna neemt de neerslagkans af en stijgt de middagtemperatuur naar een graad of 18. De zon laat zich dan wat vaker zien. Tijdens heldere nachten kan de temperatuur in het binnenland naar 1 graad dalen en aan de grond kan het lokaal een beetje vriezen.

Vorig jaar begon de astronomische herfst heel anders. Toen werd een zeer nat weertype juist verruild voor prachtig nazomerweer.

Bron: Weeronline

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button