AlgemeenWeerbericht

Kans op lokale vorst komende nacht

- advertentie -

Landelijk – Voor het eerst dit najaar kan de temperatuur op normale meethoogte (1,5 m) naar het vriespunt dalen. Op de Veluwe, de zandgronden van Brabant en in Twente wordt de laagste temperatuur verwacht en kan het -0,3 graden worden. In het binnenland wordt het op grote schaal 2-4 graden en daarbij kan het aan de grond licht vriezen. Aan de grond heeft het begin van deze maand al gevroren, maar de vorige vorst op gewone meethoogte was op 6 april.

- advertentie -

We kunnen ons opmaken voor een koude nacht. Met een noordwestelijke stroming trekt koele lucht over het land. Hierdoor is het vanmiddag vrij zonnig, met stapelwolken en een paar buien. Vanavond zullen de stapelwolken in het binnenland verdwijnen. De wind neemt sterk af en kan lokaal wegvallen. In combinatie met heldere perioden zal de temperatuur flink dalen.

In het binnenland daalt de temperatuur komende nacht op grote schaal naar 2-4 graden en aan de grond kan het op een aantal plaatsen een graadje vriezen. Lokaal kan de temperatuur op gewone meethoogte (1,5 m) dalen tot rond, of net onder het vriespunt. Op de zandgronden van Brabant en op de Veluwe worden de laagste temperaturen verwacht. Plaatselijk kan de temperatuur tot -0,3 graden dalen. Ook in Twente kan het sterk afkoelen. Daarnaast kunnen regionaal enkele mistbanken ontstaan.

In de kustgebieden is het met 4-10 graden minder koud dan in het binnenland, maar wel veel kouder dan normaal eind september. In deze tijd van het jaar liggen de minima normaal gesproken tussen 8 en 12 graden.

Afgelopen nacht was het al behoorlijk fris, maar is het niet tot vorst gekomen. Het koudst was het in Woensdrecht met 3,4 graden. Op de Veluwe daalde de temperatuur in Deelen aan de grond naar 1,2 graden.

Vorst begin april
De vorige keer dat het op een officieel station vroor is bijna een half jaar geleden. Op 6 april daalde de temperatuur in het zuiden en oosten van het land onder nul. Op meetstation Twenthe werd het met -2,9 graden het koudst. Op 4 mei kwam het net niet tot vorst met in Wijk aan Zee een minimumtemperatuur van 0,0 graden. Er wordt pas van vorst gesproken als de temperatuur echt onder nul is. Aan de grond heeft het na de zomer al gevroren. Op 1 september daalde de temperatuur op weerstation Twenthe naar -0,4 graden.

Foto: Pixabay
Bron: Weeronline.nl

Heb jij een mooie weerfoto? Stuur hem in via een bericht op Facebook of e-mail!

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button