AlgemeenKort nieuws

Gronings bedrijf Graskool gaat bermgras verwerken tot barbecuekolen

- advertentie -

Groningen – Het nieuwe opgerichte bedrijf Graskool in Groningen gaat van bermgras kolen voor de barbecue maken. Het gaat om een proefproject van CharcoTec en dochterbedrijf Vagroen, die samen een speciaal duurzaam productieproces voor graskolen hebben ontwikkeld. Mocht de proef slagen dan komt er een commerciële fabriek in Groningen, die jaarlijks 200 ton graskool kan produceren. Dat levert naar verwachting vijf banen op mbo-niveau op. De provincie draagt 50.000 euro subsidie bij.

- advertentie -

Voldoende beschikbaar
Bermgras is een van de soorten biomassa die in Nederland voldoende beschikbaar is. Om het bermgras te verwerken tot houtskool zijn er verschillende stappen nodig, zoals drogen, verkleinen en het persen tot briketten. Het proces dat CharcoTec heeft ontwikkeld is innovatief, efficiënt en schoon. De productie van graskool zorgt voor een verlaging van de CO2-uitstoot, ten opzichte van geïmporteerd houtskool. In Nederland wordt jaarlijks ongeveer 50.000 ton houtskool voor de barbecue gebruikt, wat voornamelijk geïmporteerd wordt uit Oost-Europa en geproduceerd is uit niet gecertificeerd hout.

Lokale producten voor lokale markt
Joep van Doorn, directeur van CharcoTec: “Omdat we onder andere onderzoek willen doen naar de klantbeleving, starten we deze pilot om te zien in hoeverre consumenten open staan voor graskool. Daarbij geeft de pilot ons de mogelijkheid inzicht te krijgen in de diverse processtappen die nodig zijn om de graskool te maken. Komend jaar produceren we tien ton barbecuekolen. Daarvoor is 50 tot 75 ton vers gras nodig. De geproduceerde graskoolbriketten worden door Pokon Naturado in tuincentra verkocht in zakken van drie kilo onder de naam ‘MySeasons’. Voor een lokale markt wordt zo uit lokaal beschikbare biomassa aan de vraag naar BBQ-kool voldaan.”

Groningen@Work
Groningen@Work is het programma Economie en Arbeidsmarkt 2016-2019 van de provincie Groningen. Het doel hiervan is om de economie te versterken en daarmee zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen. Het programma omvat projecten, subsidieregelingen en revolverende fondsen waar ondernemers aan deel kunnen nemen of een beroep op kunnen doen. De bijdrage die Graskool heeft gekregen is afkomstig uit de subsidieregeling Innovatief en Duurzaam MKB Groningen 2.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button