Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
AlgemeenGemeente

Subsidie voor aardgasvrij maken Nieuwolda en Wagenborgen

- advertentie -

Nieuwolda/ Wagenborgen – Nieuwolda en Wagenborgen hebben een subsidie van ruim 4,5 miljoen euro toegekend gekregen voor het aardgasvrij maken van zo’n 1200 woningen en bedrijfspanden. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vandaag laten weten. De dorpen gaan de subsidie gebruiken voor de overstap naar biogas.

- advertentie -

Biogas, isolatie en bijverwarming
Het aardgasnet in Nieuwolda en Wagenborgen wordt geschikt gemaakt voor het gebruik van biogas. Daarnaast is er geld voor isolatiemaatregelen en elektrische bijverwarming. De eerste maatregelen worden dit jaar al genomen. In 2022 moeten beide dorpen volledig aardgasvrij zijn.

Subsidieaanvraag
De subsidieaanvraag werd in juli van dit jaar ingediend door gemeente Oldambt, gemeente Delfzijl, Woonstichting Groninger Huis en de dorpsbelangenverenigingen van beide dorpen. Het ministerie ontving maar liefst 75 aanvragen. Voor het programma Aardgasvrije Wijken is een rijksbijdrage van 85 miljoen euro beschikbaar voor ongeveer 20 wijken.

Reactie gedeputeerde Nienke Homan
Gedeputeerde Nienke Homan reageert enthousiast op de toegekende subsidie: “Het plan voor Nieuwolda en Wagenborgen laat een sterk staaltje lokale samenwerking zien. Ik denk dat ook andere Groningse dorpen dit plan goed kunnen gebruiken om woningen en bedrijfspanden aardgasvrij te maken.” Ook Laura Broekhuizen (wethouder gemeente Oldambt), Hilde van Ree (bestuurder Groninger Huis) en IJzebrand Rijzebol (wethouder gemeente Delfzijl) reageren verheugd op de toekenning van de subsidie.

Hoe nu verder?
Het plan dat er nu ligt wordt zo snel mogelijk besproken met de inwoners uit Nieuwolda en Wagenborgen. Op basis van die gesprekken wordt een plan van aanpak opgesteld. De ingediende subsidieaanvraag is terug te lezen op nieuwborgen.net.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button