Algemeen

Docente Dollard College wint Innovatieprijs 2018

- advertentie -

Winschoten – Marleen Linnenkoper, docente van Campus Winschoten, heeft de Innovatieprijs 2018 gewonnen.  Zij kreeg deze prijs uitgereikt tijdens het jaarlijkse onderwijscongres van Onderwijsgroep Noord.

- advertentie -

Een team van jonge avo-docenten van Campus Winschoten gaat een lesmethode ontwikkelen, waarbij de leerlingen van vmbo-3 en vmbo-4 de examendoelen kunnen oefenen op een bijzondere en praktijkgerichte manier.  In opdracht van het Waterschap gaan leerlingen verschillende educatieve producten maken voor het basisonderwijs. Bijvoorbeeld een film over de invloed van voedselproductie op het drinkwater, een game over de riolering of een eb en vloed-bak.  De docenten van Campus ontwikkelen samen de praktijkgerichte opdrachten voor de leerlingen, waarin de examenkerndoelen als begrijpend lezen, wiskunde en oplossingsstrategieën aan bod komen.

“De leerlingen werken aan een leuke opdracht en oefenen onbewust voor de exameneisen”, vertelt een trotse Marleen Linnenkoper. “We kijken op deze manier nog meer naar de talenten van elke leerling, die hij/zij kan inzetten om aan de kerndoelen van het examen te voldoen. Ook voor ons als docenten is het inspirerend. We werken vakoverstijgend en ontwikkelen samen een visie op onderwijs.“

De jury was eensgezind in haar oordeel. Juryvoorzitter Ton Wennink:  “Dit project verbindt het denken en doen van de leerlingen en geeft hen de kans kennis te nemen van de wereld om hen heen. Daarnaast vindt de jury het belangrijk dat er ook een (team)proces op gang wordt gebracht.  Het zet docenten in hun kracht zet, ook buiten hun eigen vakgebied. Marleen heeft dat tijdens haar enthousiaste pitch duidelijk gemaakt.”

Aan de innovatieprijs is een geldbedrag verbonden.  Met dit geldbedrag wil het docententeam samen met de stichting VO Content een trainingspakket ontwikkelen, waarmee de leerlingen op hun eigen niveau en in hun eigen tempo examenvragen kunnen trainen.

Campus Winschoten heeft een team dat goed samenwerkt. Dat constateerde ook de onderwijsinspectie die vorige week op bezoek was. De inspectie sprak waardering uit voor de manier waarop Campus Winschoten het (vernieuwd) vmbo heeft georganiseerd,  voor de sfeer in het team en de school, met als gevolg een veilige omgeving voor de leerlingen.

Marleen Linnenkoper, docente van Campus Winschoten, heeft de Innovatieprijs 2018 gewonnen.  Zij kreeg deze prijs uitgereikt tijdens het jaarlijkse onderwijscongres van Onderwijsgroep Noord.

Een team van jonge avo-docenten van Campus Winschoten gaat een lesmethode ontwikkelen, waarbij de leerlingen van vmbo-3 en vmbo-4 de examendoelen kunnen oefenen op een bijzondere en praktijkgerichte manier.  In opdracht van het Waterschap gaan leerlingen verschillende educatieve producten maken voor het basisonderwijs. Bijvoorbeeld een film over de invloed van voedselproductie op het drinkwater, een game over de riolering of een eb en vloed-bak.  De docenten van Campus ontwikkelen samen de praktijkgerichte opdrachten voor de leerlingen, waarin de examenkerndoelen als begrijpend lezen, wiskunde en oplossingsstrategieën aan bod komen.

“De leerlingen werken aan een leuke opdracht en oefenen onbewust voor de exameneisen”, vertelt een trotse Marleen Linnenkoper. “We kijken op deze manier nog meer naar de talenten van elke leerling, die hij/zij kan inzetten om aan de kerndoelen van het examen te voldoen. Ook voor ons als docenten is het inspirerend. We werken vakoverstijgend en ontwikkelen samen een visie op onderwijs.“

De jury was eensgezind in haar oordeel. Juryvoorzitter Ton Wennink:  “Dit project verbindt het denken en doen van de leerlingen en geeft hen de kans kennis te nemen van de wereld om hen heen. Daarnaast vindt de jury het belangrijk dat er ook een (team)proces op gang wordt gebracht.  Het zet docenten in hun kracht zet, ook buiten hun eigen vakgebied. Marleen heeft dat tijdens haar enthousiaste pitch duidelijk gemaakt.”

Aan de innovatieprijs is een geldbedrag verbonden.  Met dit geldbedrag wil het docententeam samen met de stichting VO Content een trainingspakket ontwikkelen, waarmee de leerlingen op hun eigen niveau en in hun eigen tempo examenvragen kunnen trainen.

Campus Winschoten heeft een team dat goed samenwerkt. Dat constateerde ook de onderwijsinspectie die vorige week op bezoek was. De inspectie sprak waardering uit voor de manier waarop Campus Winschoten het (vernieuwd) vmbo heeft georganiseerd,  voor de sfeer in het team en de school, met als gevolg een veilige omgeving voor de leerlingen.

Foto: Homme Zwiep

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button