Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Weerbericht

Sterke toename aantal zomerse dagen

- advertentie -

Winschoten – Het aantal officiële zomerse dagen in ons land is sinds het begin van de vorige eeuw sterk toegenomen. Gemiddeld over de periode 1901-1930 werd het op 13 dagen per jaar 25 graden of meer in De Bilt. In de huidige klimaatperiode van 1981-2010 is dit toegenomen naar 26 dagen en over de periode 1989-2018 telt De Bilt zelfs 29 zomerse dagen per jaar. Ons land kent dus 16 officiële zomerse dagen meer dan aan het begin van de 20e eeuw. Dat is meer dan een verdubbeling!

- advertentie -

2018 is recordhouder met maar liefst 54 zomerse dagen in De Bilt. Het oude record uit 2006 stond op 51 dagen met maxima van 25 graden of meer. Ook het record over alle stations is dit jaar gebroken. Het record stond op 73 zomerse dagen, die in 1947 te Venlo werden geregistreerd. Arcen (Noord-Limburg) telt dit jaar tot dusver een ongekend hoog aantal van 84 zomerse dagen. Afgelopen zaterdag werd op dit weerstation een bijzonder late zomerse dag genoteerd.

Mogelijk wordt het deze week nog één keer of zelfs nog een paar keer 25 graden of meer in het oosten en zuidoosten van het land. Het is zelfs niet uitgesloten dat De Bilt zaterdag (13 oktober) een recordlate zomerse dag noteert. Het record staat nu op 10 oktober 1921 met 25,8 graden. Komende zaterdag is 50% kans op een temperatuur van 25 graden in De Bilt.
image
Sterke stijging aantal zomerse dagen door opwarmend klimaat

Dat het aantal zomerse dagen zo sterk is gestegen komt door het opwarmende klimaat. Doordat de standaardtemperatuur hoger ligt wordt in combinatie met een normale variatie van het weer de grens van 25 graden vaker gepasseerd. In juli ligt de maximumtemperatuur in het huidige klimaat gemiddeld rond 23 graden. Begin vorig eeuw lag de normaal rond 21 graden. Als de aangevoerde lucht vroeger twee graden warmer was dan normaal werd er geen zomerse dag genoteerd, terwijl dat nu wel het geval is.

Volgens de KNMI-klimaatscenario’s kan het aantal zomerse dagen in De Bilt verder toenemen naar 35-60 per jaar! Dit hangt af van hoe sterk de opwarming doorzet en welke maatregelen wij nemen om de CO2-uitstoot te beperken.

Bron: Weeronline
Foto: Jeroen Helmers

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button