Weerbericht

Eerste helft herfst zeer zonnig, zacht en droog

- advertentie -

De Bilt – Met gemiddeld over het land circa 302 uur zon tegen 200 uur normaal is de eerste helft van de meteorologische herfst zeer zonnig verlopen. Alleen in 1959 was de zon nog vaker te zien in de periode van 1 september t/m 15 oktober. De zon scheen toen 337 uur. Met landelijk 66 mm regen tegen 119 mm normaal is slechts iets meer dan de helft van de normale hoeveelheid gevallen. Met in De Bilt gemiddeld 14,5 graden was het bijna een graad warmer dan normaal. Limburg telt zelfs een recordaantal zomerse dagen.

- advertentie -

De Bilt telt over de eerste helft van de herfst maar liefst 24 warme dagen. Normaal wordt het op twaalf dagen 20 graden of warmer. Slechts in drie jaren lag dit aantal hoger met in 1959 een recordaantal van 30 warme dagen. Maastricht telde deze herfst tot dusver 29 warme dagen. In 1959 was dit aantal 30 dagen. Eindhoven telde 27 warme dagen tegen 35 in 1959.<

Daartegenover staat één nacht met lichte vorst in De Bilt. Deze vorstdag was wel de vroegste in 47 jaar en werd al op 30 september gemeten. Op weerstation Twenthe kwam het zelfs op twee nachten tot vorst. In oktober heeft het tot dusver niet gevroren.

In Limburg niet eerder zoveel zomerse dagen
Het aantal zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 graden of hoger) komt in De Bilt uit op twee en dat is normaal. Alles behalve normaal was de tweede zomerse dag van deze herfst. Deze werd afgelopen zaterdag pas gemeten, recordlaat! Alleen op de Waddeneilanden en aan de Zeeuwse kust kwam het deze herfst niet tot zomerse warmte, maar dat is normaal.

In Limburg kwamen Ell en Arcen tot dertien zomerse dagen tegen drie normaal. Voor Limburg is dit een record! De huidige Limburgse KNMI-stations in Maastricht en Arcen kwamen in 1911, 1921, 1961 en 1999 niet verder dan 11 zomerse dagen. Het absolute record is veertien zomerse dagen in 1895 op het inmiddels opgeheven KNMI-station Winterswijk.

Veel mooi-weerdagen
De Bilt telt deze herfst tot nu toe dertien mooi-weerdagen tegen zes normaal. Slechts in zes jaren lag dit aantal nog hoger, met in 1959 een recordhoog aantal van 18 dagen. Op mooi-weerdagen is het droog, schijnt de zon minimaal de helft van de tijd dat ze kan schijnen en ligt de maximumtemperatuur hoger dan normaal.

Bron: Weeronline
Foto: Pixabay

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button