AlgemeenSport

Jamey Loots uit Winschoten geslaagd voor damdiploma “Wiersma zwart”

- advertentie -

Winschoten – De 15 jarige Jamey Loots uit Winschoten is dinsdag 17 oktober in het gebouw van S.V. Bovenburen geslaagd voor haar damdiploma “Wiersma zwart”. Dit diploma is genoemd naar de 6-voudig ex wereldkampioen dammen Harm Wiersma uit Leeuwarden. Na het Van der Wal diploma en Wiersma wit , is dit haar 3ediploma in een reeks van 11 exemplaren die in KNDB verband kunnen worden behaald.

- advertentie -

Na een intensive periode van studie in het zogenaamde “werkboek” gaat elke cursus stapje voor stapje wat dieper in op de theorie. Na afloop van die sessie wordt allereerst een proefexamen afgelegd die met goed gevolg de weg vrijmaakt naar het echte examen. Bij dit examen kwamen bijvoorbeeld de volgende vragen aan de orde; plakker, damgeven, dreiging, vastzetten, een handige ruil en een verrassend offer. Daarnaast kwam “het spelen met een plan” en “het opbouwen van een partij” aan de orde.

Vooral die laatste elementen kunnen bijdragen om een goede partij te spelen. Jamey Loots mocht tenslotte uit handen van voorzitter Harrie Molthoop haar felbegeerde diploma in ontvangst nemen. Onderhand is Jamey begonnen aan haar vervolgcursus “Sijbrands wit” die uiteraard weer een stapje verder gaat in de theorie.

Voor het behalen van haar damdiploma “Wiersma zwart” heeft de 15 jarige winschoter beslag gelegd op de Provinciaal Groningse sneldamtitel in de aspirantenklasse. Deze titelstrijd vond plaats in het Kostverlorenkwartier in de wijk Kostverloren in Groningen.

De partijen werden afgewerkt onder een speeltempo van “Fischer 5+ 5”. Aspirantenleden van de Koninklijke Nederlandse Dambond zijn overigens geboren in 2002 t/m 2004. Het sneldammen is één van de disciplines in de damsport.

In tegenstelling tot veel sporten kan het dammen zowel individueel als in teamverband worden beoefend. Daarbij kennen we grofweg 3 speeltempi, “Fischer 80+1”,  Het zogenaamde Rapid “Fischer 5+5” en tenslotte Blitz “Fischer 3+2”. Daarnaast kennen we nog het zogenaamde gongdammen, waarbij de klok elke 10 seconden een signaal afgeeft waarbij men een zet moet uitvoeren.

Foto’s: Ingezonden

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button