Algemeen

“Vreemde” groene verschijning komt van de OZMI pijp in Winschoten

- advertentie -

Winschoten – De groene verschijning komt van de OZMI pijp in Winschoten. Deze is nu bijna een week verlicht met een groene kleur. Door de laaghangende bewolking geeft dit een groene kleur boven de OZMI wijk en valt voor een groot gedeelte van Winschoten op.

- advertentie -

OZMI pijp foto: Anita Meis (lees verder onder de foto)

Sinds 2009 is de OZMI wijk in Winschoten, Melkweg, Watertorenstraat en Grachtstraat in opbouw. Het is een wijk die gebouwd is op de plaats waar de Melkfabriek heeft gestaan. De fabriek zelf is gesloopt maar de pijp is als “monument” blijven staan. Het stuk grond rondom de pijp zou door de projectontwikkelaar gefatsoeneerd worden en de pijp zou gerestaureerd worden. Dit laatste is vorig jaar uitgevoerd. De pijp staat er prachtig bij. Echter de ruimte rondom de pijp zag erg verwaarloosd uit.

Vanuit de OZMI wijk is er daarom een groepje bewoners samengekomen die zich hiervoor hard gemaakt heeft. Dit heeft geresulteerd in een burgerparticipatie project waarbij de buurtbewoners in overleg met de gemeente en het wijk platform centrum de inrichting heeft vormgegeven.

Als eerste is er veel grondwerk verricht. Er is drainage aangelegd en de toplaag is voorzien van nieuwe tuinaarde. Hiermee kon een groot gedeelte van het riet uitgeroeid worden. Er is een gewapend graspad aangelegd tussen de Grachtstraat en de Watertorenstraat, er is een boom geplaatst voor de pijp, er is een beukenhaag ter afscheiding van de weg geplaatst, er komt nog een publicatiebord met historische informatie over de OZMI fabriek en natuurlijk wilden we de OZMI pijp een centrale plek geven in het geheel.

Er zit natuurlijk een heel stuk historie vast aan die fabriek. Daarom is de OZMI pijp letterlijk en figuurlijk in het (groen) licht gezet. Dit laatste is dus kort geleden gedaan. We (de projectgroep) zijn nog bezig met het finetunen van de verlichting. Het is best lastig om een hoog object in een woonwijk zo goed mogelijk te verlichten. De verwachting is dat het project eind november klaar is.

- advertentie -

Foto’s: Anita Meis

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button