AlgemeenWeerbericht

Vallende sterren op sommige plaatsen te zien; Beste kansen voor Groningen en Friesland

- advertentie -

Landelijk – Deze dagen passeren de Orioniden onze aarde en is er een verhoogde kans op het zien van vallende sterren. Het einde van komende nacht is het beste kijkmoment. Dan zijn circa 39 vallende sterren per uur te zien, mits het niet bewolkt is. Uitgerekend vannacht veroorzaakt een storing bewolking en wat (mot)regen. Achter deze storing, in het noord(west)en, komen later vannacht opklaringen voor. Hier zijn de vallende sterren met een beetje geluk goed te zien.

- advertentie -

Afgelopen nachten waren er in de opklaringen al een aantal vallende sterren te zien. Komende nacht piekt het aantal vallende sterren per uur naar circa 39. Van de Orioniden zelf zijn dit er 22. Verder zijn er veel sporadische meteoren te zien.

Het gedeelte van de hemel waarin de Orioniden te zien zijn komt in Nederland pas na middernacht op. Eerder kijken heeft dus geen zin. Vannacht is het bijna volle maan en daardoor is de maan een flinke stoorzender bij het kijken naar de vallende sterren. De maan gaat om circa 5:10 uur onder en stoort dan dus niet meer. Het ideale kijkmoment is daarom aan het einde van de nacht.

Noorden en noordwesten opklaringen
Een storing trekt vanavond het land binnen en veroorzaakt bewolking en wat lichte regen of motregen. Achter de storing komen aan het eind van de nacht in het noordwesten opklaringen binnen. Daardoor zijn de vallende sterren waarschijnlijk op de Waddeneilanden, in flinke delen van Noord-Holland, Friesland en Groningen te zien. De temperatuur ligt dan rond 11 graden.

Kijktips
Hieronder enkele tips voor het kijken naar de vallende sterren van de Orioniden.

-Het beste kijkmoment is aan het einde van de nacht naar maandag (5:00 – 6:30 uur).

- advertentie -

-Kijk naar het zuiden naar een punt iets hoger dan halverwege tussen de horizon en het       hoogste punt aan de hemel.

- advertentie - 

-Check de dag of enkele uren voor je wilt gaan kijken de weersverwachting om te weten hoeveel bewolking in nacht voorkomt en hoe groot de kans is op opklaringen.

-Zoek een donkere plek op zonder kunstlicht. Vanuit het open veld zal je meer zien dan vanuit je verlichte achtertuin in de stad.

Zorg dat je vrij zicht hebt op de hemelkoepel. Zelfs als bomen, struiken of gebouwen maar een klein deel van de hemel afschermen kun je vallende sterren missen.
Laat je ogen zo’n 15 minuten wennen aan het donker, dan nemen je ogen meer waar. Kijk dus tijdens het wachten ook niet op je smartphone met fel licht.
Neem regelmatig een pauze, want door het turen vermoeien je ogen vrij snel.
Zorg dat je fit bent en voldoende eet en drinkt. Deze energie hebben je ogen nodig om goed te kunnen kijken.

De Orioniden zijn stukjes afval van de komeet Halley. Ze heten Orioniden omdat ze uit het sterrenbeeld Orion lijken te komen. De Orioninden zijn snelle meteoren (66 km/s, dat is meer dan 200.000 km/uur!) en laten regelmatig een nalichtend spoor zien.
Vallende sterren op sommige plaatsen te zien.

Foto: Trijntje Timmer/ OldambtNu.nl
Bron: Weeronline.nl

Heb jij een mooie weerfoto? Stuur hem in via een bericht op Facebook of e-mail!

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button