Algemeen

Sint Maarten op zaterdag 10 of zondag 11 november?

- advertentie -

Winschoten – Het Sint-Maartensfeest wordt op 11 november gevierd in sommige streken van Nederland, Vlaanderen, Noord-Frankrijk, Duitsland, Portugal, Hongarije en natuurlijk op het eiland Sint-Maarten. Het is de naamdag van Martinus van Tours, bisschop van de stad Tours en belangrijke grondlegger van het katholieke christendom.

- advertentie -

De invulling van het feest verschilt per regio. Wat in Nederland is begonnen als een bedelfeest voor de armen is in de jaren ’20 en ’30 uitgegroeid tot een mooie traditie die behouden moest worden. In onze noordelijke provincies gaan kinderen met (zelfgemaakte) lampionnen de straat op. Ze gaan met hun lichtjes langs de deuren, waarbij ze Sint-Maartenliedjes zingen en krijgen in ruil daarvoor fruit of snoep.

Steeds meer wordt er met de lampions bij de winkels langs gelopen. Winkeliers houden hier rekening mee en de winkelstraat verandert deze dag in een straat met bewegende, kleurige lampjes en kinderen die zo hard mogelijk hun liederen ten gehore brengen. Rugtassen vol worden er opgehaald, ondertussen even een frikandel of loempia van de Chinees weg kauwend.

Sint Maarten op zondag
Maar wat nou als 11 november op een zondag valt!?! Heel de maatschappij is in rep en roer. De winkels zijn dan niet geopend. Zij verplaatsen het feest dan ook in veel plaatsen naar de zaterdag ervoor. In Winschoten en Scheemda hebben de winkeliersverenigingen aangegeven dat de kinderen op zaterdag 10 november tot 17.00 uur welkom zijn met hun lampion. In Bad Nieuweschans wordt er gelopen op maandag 12 november volgens BNS Nieuws. Dorpsbelangen Oostwold heeft als datum 10 november op hun site vermeld.

Het feest heeft een christelijke oorsprong en wordt daardoor op sommige plaatsen wel verschoven als 11 november op een zondag valt. Echter gaan er in de moderne maatschappij steeds meer geluiden op om het feest gewoon op de 11e zelf te vieren. Een eenduidige richtlijn is hier echter niet in. De winkeliers geven aan op welke datum zij kinderen verwachten, verder kan en mag er gewoon op zondag 11 november gelopen worden met het lichtje!

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button