AlgemeenWeerbericht

Eerste échte herfstdag met langdurige regen; Meeste regen tijdens beide spitsen

- advertentie -

Landelijk – Met wind, regen en middagtemperaturen van 4-9 graden is het vandaag onvervalst herfstweer. Op dit moment regent het vooral in het zuiden en midden van het land. In Siebengewald (Limburg) en Oirschot (Brabant) is inmiddels 20 mm gevallen. In totaal valt op grote schaal 10-20 mm. In het zuidwesten kan de hoeveelheid zelfs oplopen naar 40 mm en dat is een halve maandsom. Vooral tijdens spitstijd valt in het westen regen, daartussen is het tijdelijk droog. Een onstuimige wind kan vanavond extra vertraging veroorzaken door blad op het spoor.

- advertentie -

Tijdens de ochtendspits concentreert het regengebied zich op het westen van het land. De intensiteit van de neerslag is niet heel hoog en ondergelopen viaducten hoeven we niet te verwachten, maar het wegverkeer kan wel flinke hinder ondervinden van slecht zicht door opspattend water.

Tijdelijk droog
Later in de ochtend neemt de neerslag af en vooral in het oosten van het land zijn droge perioden. De neerslagzone komt boven Zeeland tot stilstand en daar valt de middag in het water. Aan het eind van de middag trekt het regengebied juist noordoostwaarts terug en krijgen vooral weggebruikers in de westelijke Randstad en de zuidelijke provincies met neerslag te maken. Halverwege de avond beslaat het regengebied het noordwesten, midden en zuidoosten van het land. Later zal het in het noordoosten een tijd regenen. Op veel andere plaatsen is het dan op een paar buien na droog.

Halve maandsom regen
In totaal zal op veel plaatsen 10-20 mm regen vallen. In het zuidwesten van het land is het met 20-25 mm natter en in Zeeland kan lokaal zelfs 30-40 mm vallen. Dat is bijna een halve maandsom. In het noordoosten van het land valt met 5-15 mm minder regen.

De kans op overlast is vanavond tijdens de spits groter dan vanochtend. Aan het eind van de middag steekt namelijk in het westen een (vrij) krachtige westen- tot noordwestenwind op. Daarbij komen windstoten van 60-75 km/uur voor. Door het onstuimige weer neemt de kans op bladeren op het spoor en daarmee de kans op vertraging toe.

Geen officiële storm | Herfst dit jaar opvallend rustig
Aan de kust wordt de wind hard tot stormachtig met kans op zware windstoten van 75-90 km/uur. Mogelijk komt het op een weerstation aan de kust tijdelijk tot stormkracht (9 Bft.) met windstoten van meer dan 90 km/uur. Tot een officiële storm komt het zeer waarschijnlijk niet. Daarvoor moet de windsnelheid over een heel uurvak op een KNMI-station 9 Bft. zijn.

De herfst is dit jaar opvallend rustig met landelijk een gemiddelde windsnelheid van 14,4 km/u tegen 16,6 km/u normaal. Sinds het begin van de windmetingen in 1906 verliepen slechts negen jaren nog rustiger over de eerste twee maanden van de meteorologische herfst. Opvallend is dat we in de top-10 ook 2016, 2015, 2014, 2007 en 2003 tegenkomen. In 1921 en 1915 verliepen de eerste twee herfstmaanden zeer rustig met gemiddeld over het land een windsnelheid van 12,6 km/u.

Vorig jaar was het veel onstuimiger en hadden we rond deze tijd al drie herfststormen achter de rug. De laatste officiële storm was op 24 januari. Wel kwam het 8 augustus en 21 september tijdelijk tot stormkracht.

Foto: Pixabay
Bron: Weeronline.nl

Heb jij een mooie weerfoto? Stuur hem in via een bericht op Facebook of e-mail!

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button