Algemeen

Bloemetje van de Week voor Martie en Jannes Munneke uit Midwolda

- advertentie -

Midwolda – Wie heeft er een bos bloemen verdiend? Iedere week worden tientallen inwoners van deze regio genomineerd.  Zaterdag kiezen de initiatiefnemers Jos Schaafsma en Pascal Meinders daar iemand uit en bezorgen die persoon een boeket.

- advertentie -

Dit weekend brachten we het Bloemetje van de Week naar Martie en Jannes Munneke in Midwolda. Ze werden de afgelopen tijd door veel mensen genomineerd. Eén van hen is Mieke Burie.

Mieke schreef: “Ik nomineer deze bijzondere mensen vanwege het 25 jarig jubileum van hun bedrijf: Zorgtuin Groenigherland Terraplant. Ze staan dag en nacht paraat voor hun zorgvragers, die daar bezig worden gehouden en mens mogen zijn met hun bijzondere activiteiten.”

Op een druilerige herfstdag krijgen we een lekker kopje koffie aangeboden in een sfeervolle woonkamer in een klein boerderijtje aan de rand van het dorp. Mieke blijkt een goede vriendin van de familie Munneke. Ze vertelt direct over hun vriendschap: “Ik ben deze zomer zelfs vanuit Almere naar Midwolda verhuisd. Zodat ik dichter bij hen kan wonen.”

Martie en Jannes wonen nu bijna 25 jaar op deze bijzondere plek. “In april 1993 begonnen we in Nijmegen een kwekerij van planten voor terraria. Vandaaruit zijn we naar Midwolda verhuisd. Er moest veel gebeuren aan het boerderijtje. Maar we waren verliefd op de plek en de grote tuin. We zitten hier midden in de natuur: het hele jaar door kunnen we reeën zien lopen.”

Sinds 2002 is het echtpaar dagbesteding gaan bieden voor mensen die dat nodig hebben. “We zijn nu gewoon een grote familie. We hebben twee begeleiders in dienst en er werken 18 vrijwilligers en deelnemers. Zij helpen in de tuin, bij het kweken in de kassen, het verzorgen van de kippen. Sommigen zijn er een paar uurtjes, anderen een aantal dagen per week.”

Mieke zegt: “Jannes en Martie leven ook ’s avonds en in de weekenden met de deelnemers mee. Als iemand bijvoorbeeld een epileptische aanval heeft, kan die persoon rustig die nacht blijven slapen.”

Een grote hobby van Jannes is het vermeerderen van wilde orchideeën. We krijgen een uitgebreide rondleiding door de kassen en het laboratorium. “als je dit al mooi vindt, moet je in april maar eens terugkomen”, zegt Jannes. “Dan staan de  twintig verschillende soorten die we in de tuin hebben in volle bloei.”


Ook u kunt iemand nomineren voor het Bloemetje van de Week. Dit kan via deze link.

Lees ook: Sympathieke actie bloemist Winschoten: ‘Bloemetje van de week’

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button