Algemeen

Bloemetje voor ‘aanhaakster’ Dina Ploeger

- advertentie -

Winschoten – Wie heeft er een bos bloemen verdiend? Iedere week worden tientallen inwoners van deze regio genomineerd. Zaterdag kiezen de initiatiefnemers Jos Schaafsma en Pascal Meinders daar iemand uit en bezorgen die persoon een boeket.

- advertentie -

Deze keer brachten we een boeket naar Dina Ploeger in Winschoten. Ze werd genomineerd door Gerrie ter Horst. Ze schreef: “Dina heeft veel mensen enthousiast gemaakt om mee te doen aan het project: ‘de Grootste Gehaakte Deken ter Wereld’. Voor een recordpoging zijn 10.000 gehaakte dekens nodig. Door Dina’s inzet levert een kleine groep meer dan 200 dekens.”

Het is koud vandaag: een gure oostenwind maakt dat de temperatuur niet boven het nulpunt komt. We gaan snel naar binnen. Daar zitten Dina en haar man Engel Ploeger. Ook Gerrie ter Horst en Petra Snijders zijn er. Petra nomineerde Dina al eerder voor het ‘Bloemetje’.

Dit jaar is Leeuwarden de culturele hoofdstad van Europa. Vanuit het thema ‘verbinden’ kregen twee dames al in 2014 de inspiratie om met heel veel mensen een grote deken te maken. Dina vertelt: “Een bolletje wol wordt een draadje. Dat wordt een lapje. Die lapjes worden een deken. Al die dekens samen worden de grootste deken ooit”.

Iedereen kan een bijdrage leveren aan de deken door een ‘granny square’ te haken, een vierkantje van tien bij tien centimeter. “Al die vierkantjes haken we aan elkaar tot warme dekens”, zegt Dina, “en daarvan maken we de grootste deken ter wereld. Het maakt niet uit wat je doet, al het kleine is van waarde en groeit uit tot iets groots.”

Na de uitdaging worden alle dekens geschonken aan diverse goede doelen die de dekens uitdelen aan mensen die er één nodig hebben. “Wij zorgen dat mensen het warm krijgen. Denk aan daklozen. Maar ook voor kinderdagverblijven. Of wachtruimtes in stations. En voor het Leger des Heils.” Op onze opmerking dat we twijfelen aan de warmte van dekens met zoveel gaatjes, krijgen we acuut een deken aangereikt om uit te proberen. En die is inderdaad lekker warm!

Iedere maandag komt er een handwerkcafé bij elkaar in De Badde in Oude Pekela. Daar begonnen Dina en Petra met haken voor dit project. “Waarom hebben jullie zo’n haast?” vroegen andere dames ons. Zo vertelden we over ons doel.”

Inmiddels zijn er meer dan dertig dames aangehaakt. Ze maken lapjes. En haken die aan elkaar tot een deken. Of ze brengen de lapjes bij Dina thuis, waar ze er dan zelf een deken van maakt. “We stonden met Adrillen bij de hobbymarkt. Daar gaf Wiebe Klijnstra op RtvNoord aandacht aan het onderwerp. Sindsdien ging het echt lopen. Uit heel de provincie werden lapjes gebracht.”

De groep is fanatiek bezig: ze maakten ook dekens met letters die samen het woord ‘Groningen’ vormen. Die werden meegenomen naar Leeuwarden toen een aantal dekens werden neergelegd op het grote plein. “We waren de enigen die een stad klaar hadden. Hadden we de Friezen mooi tuk: in hun hoofdstad was levensgroot ‘Groningen’ te lezen..”

De afdelingen van Vrouwen van Nu brengen ook veel dekens. Zij maken allemaal dekens met vlaggen. En niet alleen in Nederland worden dekens gehaakt: ook uit Australie, Canada, Spanje worden ze aangeleverd. Deze zomer moet het record gevestigd worden. “Er zijn nu meer dan 7000 dekens klaar”, zegt Dina. “We gaan die 10.000 wel redden. Dat zijn vijf voetbalvelden vol, meer dan acht miljoen granny squares.”

Bij het afscheid zegt ze nog: “Zonder mijn man Engel zou ik zeker niet zo veel kunnen doen. Hij is zo zorgzaam en behulpzaam.”

Nomineren
Ook u kunt iemand nomineren voor het Bloemetje van de Week. Dit kan via deze link.

Lees ook: Sympathieke actie bloemist Winschoten: ‘Bloemetje van de week’

Foto: Jos Schaafsma

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button