Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
AlgemeenGemeente

Zwembad de Watertoren en De Hardenberg in de loop van 2019 van het aardgas af

- advertentie -

Winschoten/ Finsterwolde – In de loop van 2019 worden de Oldambtster zwembaden De Watertoren en De Hardenberg verwarmd met biomassa in plaats van met aardgas. Biomassa bestaat uit houtachtig materiaal afkomstig van bijvoorbeeld takken. Door gebruik te maken van biomassa wordt er bijna CO2-neutraal warmte geleverd aan de zwembaden.

- advertentie -

Europese aanbesteding
De opdracht voor het leveren van warmte aan de zwembaden is Europese aanbesteed. De gemeente zocht een opdrachtnemer die op een adequate, duurzame en innovatieve manier warmte kon leveren. Uiteindelijk koos de gemeente voor de oplossing van Energy Outsourcing Solutions BV (EOS).

Plantsoenafval
Inmiddels is de realisatie van de biomassa-installaties begonnen. Op het parkeerterrein voor MFC De Hardenberg in Finsterwolde worden op dit moment de eerste leidingen ingegraven. In de installaties worden straks houtsnippers of pellets verbrand om warmte te leveren aan de gebouwen. De biomassa komt uit de regio. Oldambt onderzoekt nog of gemeentelijk plantsoenafval en groenafval van het afvalbrengstation gebruikt kan worden in de biomassaketels.

Overlast
Volgens EOS zijn de stookinstallaties die gebruikt worden in Finsterwolde en Winschoten zo modern dat er nauwelijks sprake is van overlast door geur of fijnstof. Daarnaast wordt het transport van de biomassa zodanig georganiseerd dat de eventuele overlast tot een minimum wordt beperkt. Als alles volgens plan verloopt, wordt de gasaansluiting in de loop van 2019 afgesloten.

 

Foto: Gemeente Oldambt

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button