Algemeen

De wintertijd komt er weer aan, en dat betekent bandenwissel hoe zit het ook al weer?

- advertentie -

Landelijk – Je kent het wel, de koudere temperaturen staan weer voor de deur en dat betekend dat de banden weer gewisseld moeten worden. Wat zijn nu ook al weer de regels? Zomer, Winter, All season banden er is keuze genoeg. De regels zijn erg belangrijk om te weten, want in 2018 gaan er weer wat dingen veranderen op het gebied van winterbanden, met name in Duitsland.

- advertentie -

Al vanaf temperaturen onder 7 °C rijd je met winterbanden veiliger. Zomerbanden zijn ongeacht hun profieldiepte veel minder geschikt voor winters weer. Winterbanden bieden wegens de speciale samenstelling van het rubber ook op een glad of nat wegdek een betere grip en verhogen dus de veiligheid. Ook zijn winterbanden niet alleen geschikt tijdens sneeuw, maar ook bij heftige regenval en veel vallende bladeren zorgt het diepere profiel voor beter grip op het wegdek.

Overgangsregeling
Vanaf 2018 moet je ook winterbanden hebben die voorzien zijn van een berg met sneeuwvlokje, dit noemen ze ook wel het “alpine-symbool”. Het sneeuwvlokje geeft aan dat de band tijdens een remtest aan alle eisen heeft voldaan in de sneeuw en dus ook voldoet onder winterse omstandigheden. Heb jij je winterbanden voor 1 januari 2018 gekocht dan hoef je ze niet direct te vervangen en mag je ze tot eind september 2024 gebruiken. De DOT code op je banden zijn hiervoor de sleutel. Deze DOT Code geeft je namelijk allerlei informatie over je banden, zoals het jaar en week van de productie.

Als je goede winterbanden onder je auto hebt liggen heb je nog steeds sneeuwkettingen nodig. Op sommige plekken zijn ze verplicht, te herkennen aan het ronde blauwe bord met de witte sneeuwkettingen erop. Daarnaast moet je ook voorzien van andere winterse uitrusting zoals ruitensproeiervloeistof. Mocht je zonder winterbanden Duitsland in gaan in de winter en er gebeurt een ongeluk, dan ben je altijd schuldig, ook al is het niet jouw schuld.

Bron: Snowrepublic.nl
Foto:  Trijntje Timmer/ OldambtNu.nl (archief)

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button