AlgemeenWeerbericht

Eerste sneeuwvlokken gevallen; Primeur voor Emmen en Ter Apel

- advertentie -

Landelijk – De eerste sneeuwvlokken van het najaar zijn gevallen. In onder andere Emmen (Drenthe) en Ter Apel (Zuidoost-Groningen) werd aan het einde van de middag (vanaf 17:20 uur) natte sneeuw waargenomen bij temperaturen net boven het vriespunt. De sneeuwvlokken blijven slechts tijdelijk en zeer lokaal op auto’s en tuintafels liggen. Een wit landschap zit er nog niet in en van gladheid op de wegen is geen sprake.

- advertentie -

Komende uren kan op meer plekken in het noordoosten van het land natte sneeuw vallen. Eind van de avond trekt de neerslag naar het noordwesten weg. Komende nacht is er een mix van wolkenvelden en opklaringen. De minima liggen rond of net iets onder het vriespunt. Tijdens opklaringen kan het, vooral in het oosten, 2 graden vriezen en kan het plaatselijk glad worden door bevriezing van natte weggedeelten.

In het zuidwesten (Zeeland en de westelijke helft van Brabant) kan tijdens de nacht een beetje natte sneeuw vallen bij temperaturen net boven het vriespunt. Ook daar is vervolgens, in de vroege ochtend, kans op gladheid door bevriezing van natte wegdelen.

Sneeuwvlokken iets eerder dan vorig jaar
Vorig jaar viel op 25 november de eerste natte sneeuw van het seizoen. Onder andere in Zuid-Limburg (Vijlen, Kerkrade en Eys), Utrecht (stad) en Zeeland (Oostburg) werden de eerste sneeuwvlokken op die dag waargenomen. In 2015 viel de eerste sneeuw al op 14 oktober. Onder andere uit Limburg en de Achterhoek kwamen toen meldingen van natte sneeuw.

De laatste keer dat dit jaar natte sneeuw tijdelijk op objecten bleef liggen was op 20 maart. Toen trok ’s nachts vanuit het noorden een gebied met lichte neerslag over het land. Landinwaarts begon de neerslag als sneeuw. Later in de nacht ging de sneeuw over in ijzel en regen.

Oosten vaker sneeuw dan Zeeland
Jaarlijks komt het gemiddeld over het land tot 26 sneeuwdagen. In het oosten ligt dit aantal hoger, met bijvoorbeeld in Eelde (Noord-Drenthe) 33 dagen. Ter vergelijking: in Vlissingen komt het gemiddeld tot 19 sneeuwdagen. De afgelopen jaren kwamen we bij lange na niet aan het gebruikelijke aantal sneeuwdagen. In het opwarmend klimaat zal een lager aantal sneeuwdagen per jaar heel normaal worden.

Heb jij een mooie weerfoto? Stuur hem in via een bericht op Facebook of e-mail!
Dit weerbericht is afkomstig van Weeronline.nl
Foto: OldambtNu.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button