Algemeen

Bond van Oldambtster Belastingsbetalers schrijft kritisch rapport; Nieuwolda en Wagenborgen aan het biogas

- advertentie -

Oldambt – De landelijke overheid heeft besloten dat uiterlijk in 2050 alle huishoudens van het aardgas afgekoppeld moeten zijn. De gemeente Oldambt wil daar graag aan meewerken en is dan ook druk bezig met het opzetten van een proefproject in Nieuwolda en Wagenborgen (gemeente Delfzijl).

- advertentie -

De Bond van Oldambtster Belastingsbetalers (BOB) heeft zich in het plan verdiept en er een kritisch rapport over geschreven.

Biogas
De kern van het plan is aardgas te vervangen door biogas. Daarvoor hoeven de bestaande gasketels en kachels niet aangepast te worden. Het biogas wordt geleverd door een biovergister in Nieuwolda. Een dergelijke vergister haalt gas uit een mengsel van mest en organische afval zoals gras, graan en maisafval.

Er is echter 1 groot probleem. In de winter kan de biovergister onvoldoende gas leveren. Dat zou volgens de plannenmakers opgelost kunnen worden met bijverwarming in de vorm van infrarood panelen, elektrische CV, pellets of hout.
Maar wat zij vergeten, is dat als er te weinig gas is door de grote vraag, de gasdruk zakt en een gaskachel of CV automatisch uitschakelt.
Dan redt de bijverwarming het ook niet meer. Daarnaast kost bijverwarming ook geld.
Met slechts 1 biovergister is de afhankelijkheid wel erg groot. Bij storing kan men niet terugvallen op een andere leverancier.
Ook is het plan niet helder als het gaat om alleen het afnemen van biogas of de aankoop van de complete biovergister. In het laatste geval ontstaat een griezelige constructie, want dan zijn de bewoners ook nog eens financieel verbonden met de vergister.

Dorpscoöperatie
Om alles organisatorisch soepel te laten draaien, is het de bedoeling om een dorpscoöperatie op te richten. Een soort lokaal energiebedrijf. Die zorgt niet alleen voor de verkoop van biogas, maar zou leningen moeten verstrekken aan huiseigenaren die het geld niet hebben om hun huis te isoleren of een kachel aan te schaffen. De plannenmakers noemen dat een abonnement. Abonnement klinkt mooi, maar het is niets anders dan een afbetalingsregeling met het geld wat anders aan energie zou worden uitgegeven.

De plannenmakers denken ook dat huiseigenaren blij worden, omdat de waarde van de woning stijgt dankzij (extra) isolatie- maatregelen. Dat vindt echter vooral de gemeente fijn, want het levert extra OZB op. Volgens het plan zouden de energielasten niet mogen stijgen, maar de (energie) kosten gaan wel degelijk omhoog.Veel zaken zijn nog onduidelijk. Wie zouden er bijvoorbeeld in de dorpscoöperatie zitting moeten nemen? Inwoners die vervolgens moeten oordelen over de aanvragen van hun dorpsgenoten?

Onzekerheden
Goed beschouwd is het opzetten van een lokaal energiebedrijf geen gemeentelijke taak. De landelijke overheid bedenkt een onrealistisch plan. Laat zij dan ook zorgen voor oplossingen. Het is mooi, dat de gemeente probeert te helpen, maar het zou beter zijn om dat juist niet te doen en op die manier het overheidsplan te traineren, zodat we in afwachting van zinnige alternatieven doorgaan met importeren van gas. Er is nog voor honderden jaren gas in de wereld.
Eigenlijk zouden de burgers in het hele land (en gemeenten) op geen enkele wijze aan de omschakeling van aardgas mee moeten werken. Het is financieel niet op te brengen. Wanneer niemand meewerkt, kan het plan ook niet uitgevoerd worden. Noem het burgerlijke ongehoorzaamheid, maar er zijn grenzen aan wat de overheid de burger kan opdringen.

Gezien de vele onduidelijkheden lijkt het voorlopig niet verstandig om aan het project mee te doen. Er zal eerst een duidelijke opzet moeten komen hoe het lokale gasbedrijf wordt opgezet en vooral een goede financiële onderbouwing.

Het complete verslag is te lezen op de website van de Bond van Oldambtster Belastingbetalers.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button