AlgemeenSport

Oost Groninger Dambond begonnen aan nieuwe damseizoen viertallencompetitie

- advertentie -

Winschoten – De dammers in Oost Groningen zijn dinsdag 27 november wederom begonnen aan het nieuwe damseizoen in de viertallencompetitie van de Oost Groninger Dambond (OGD).

- advertentie -

In deze hoofdklasse nemen achtereenvolgens deel: Pekela, Veendam, Meeden, Rhederweg en Winschoten. De 5 teams spelen daarbij een dubbele competitie, dus een “uit”- en “thuiswedstrijd” tegen elkaar, onder een speeltempo van 50 zetten in 90 minuten.
Is binnen deze beschikbare tijd geen beslissing gevallen dan ontvangen beide spelers na de tijdcontrole nog eens 15 bonusminuten om de partij te beëindigen. Op deze manier wordt de eeuwenoude damsport levendig gehouden in Oost Groningen.

Twee dambonden
Winschoten is momenteel als enigste van de OGD clubs ook aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB), die is opgericht in 1911 en met een 10 tal deelneemt in de 1e klasse A van de Nationale Competitie. Tevens heeft Winschoten twee jeugdteams in de gelederen die zaterdag 15 december deelnemen aan het NK clubteams. Van de huidige aangesloten verenigingen bij de OGD waren in het verleden ook De Vriendenkring (DVK) uit Groningen, Pekela en Veendam aangesloten bij de “Koninklijke”. De Oost Groninger Dambond daarentegen heeft haar wortels in 1939 maar is in de oorlogsjaren ontbonden en is (her) opgericht op 28 november 1946.

Promotie in Oost Groningen
De OGD stelt alles in het werk de damsport te promoten in Oost Groningen. Dat begint traditioneel elk jaar met de massadamkamp, gevolgd door de viertallencompetitie. Evenals vorig jaar staat ook nu weer een damtoernooi gepland op zaterdag 30 maart in de Bovenburen in Winschoten.

Uitslagen 1e ronde viertallen OGD competitie
27 nov. Pekela – Rhederweg                     4 – 4
28 nov. Winschoten – Meeden                  7 – 1

Gespecificeerde uitslag Pekela – Rhederweg
1. Bé Brakels – Arthur Kalverboer              0 – 2
2. E. Hartman – Harrie Heidekamp            2 – 0
3. Ab de Groot – Jan Bos                          0 – 2
4. Gerard Tebbenhof – Gerrit Ten Seldam  2 – 0
4 – 4
Winschoten – Meeden
1. Marchinus Mulder – Klaas van der Laan 2 – 0
2. Han Tuenter – Egbert Wierenga              2 – 0
3. Jan Starke – Bert Kor                             1 – 1
4. Ben Haan – Wubbo Gernaat                  2 – 0
7 – 1
Stand hoofdklasse
1. Winschoten  1 – 2 7 bp
2. Pekela 1 – 1 4 bp
3. Rhederweg 1 – 1 4 bp
4. Meeden 1 – 0 1 bp
5. Veendam 0 – 0 0 bp

Voor de 2e ronde in week 50 staan gepland
11 dec. Veendam – Pekela
13 dec. Rhederweg – Winschoten

Foto: Pixabay

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button