Algemeen

Gemeente Oldambt heeft geen vuurwerkvrije zones tijdens oud en nieuw 2018

- advertentie -

Oldambt (gemeente) – De gemeente Oldambt heeft voor de jaarwisseling 2018/2019 geen vuurwerkvrije zones aangewezen. Dat betekend dat iedereen in de gemeente vuurwerk mag afsteken tussen 31 december 2018 vanaf 18:00 uur tot 1 januari 2019 02:00 uur.

- advertentie -

De verkoop van vuurwerk gaat 28 december van start. Afhankelijk van het soort vuurwerk moet u minimaal 12, 16 of 18 jaar zijn om het te kunnen kopen. Op de verpakking staat hoe oud u moet zijn.

Vuurwerk uit Duitsland
Veel mensen halen vuurwerk uit Duitsland. Dit is toegestaan mits u zich aan bepaalde regels houdt. Het vuurwerk moet namelijk een Nederlandse gebruiksaanwijzing hebben. Ook moet er een CE-markering op het vuurwerk staan. Dat is een keurmerk dat producten voldoen aan de eisen van de Europese Unie (en nog wat landen). Ook mag er alleen consumentenvuurwerk worden ingevoerd. Professioneel vuurwerk mag alleen worden afgestoken door een expert: een pyrotechnicus.

Maatregelen kabinet voor veilige jaarwisseling
Naar aanleiding van het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) komt het kabinet met een aantal maatregelen. Vanaf de jaarwisseling 2018-2019 stelt het kabinet extra eisen aan de verkoop en het afsteken van vuurpijlen. Het afschieten van vuurpijlen wordt hierdoor veiliger met minder letsel als gevolg.

De Inspectie voor de Leefomgeving gaat vuurwerk, voordat het te koop is, intensief en nog gerichter testen. Vanaf de jaarwisseling 2019-2020 wordt het voor verkopers van consumentenvuurwerk verplicht om gratis veiligheidsbrillen en aansteeklonten aan klanten mee te geven.

Foto: Jeroen Bos/ OldambtNu.nl (archief)

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button