Algemeen

Restauratie dakruiter Hervormde kerk Oostwold voltooid

- advertentie -

Oostwold – Met het terugplaatsen van de vergulde adelaar door Jan Börchers schilder- en restauratiewerken uit Finsterwolde is afgelopen zaterdag een einde gekomen aan de restauratie van de dakruiter van de Hervormde kerk te Oostwold.

- advertentie -

Maandenlang keken de inwoners van Oostwold aan tegen een indrukwekkende steiger op en naast het kerkgebouw. Bouwbedrijf Jurriëns Noord uit Groningen verving vanaf begin september alle verrotte onderdelen in de dakruiter. De lijst met geconstateerde gebreken was lang. Van een lekke loden vloer onder de klokkenstoel, tot houtrot in de dragende constructie.

De Stichting Beheer Kerkelijk Erfgoed Oostwold initieerde een succesvolle fondsenwervingscampagne onder leiding van Mieke Nijland van de Stichting Beheer Kerkelijke Gebouwen Noord-Nederland. Verschillende fondsen droegen ruimhartig bij aan het herstel, waarna in juli 2018 de opdracht tot herstel kon worden verleend.

Voor het vergulden van de wijzerplaten en arend werd Meesterschilder Jan Börchers uit Finsterwolde aangezocht. Een jong bedrijf dat via een werk-leertraject de mogelijkheid bood aan de twintigjarige Sander Bergsma uit Sauwerd om het ambacht van het vergulden van historische objecten onder de knie te krijgen. Met dank aan Monumentenfonds Stad & Lande dat specifiek dit onderdeel van de restauratie wilde bekostigen.

Op zaterdag 15 december plaatste Simon Laudy Klokken- en Kunstgieterij uit Finsterwolde de vergulde wijzers en wijzerplaten terug. Een trotse Sander hielp natuurlijk mee en nam de welgemeende complimenten in ontvangst voor zijn eerste grote restauratieklus.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button