Algemeen

Een verrassing voor een Schansker gezin dat heel wat voor z’n kiezen heeft gehad

- advertentie -

Bad Nieuweschans – Hoe een triest verhaal toch ook weer een bijzondere wending krijgt, dat is het relaas van Schansker opa en kleinzoon Josef en Ferdy Bierbaum. Het heeft Josef in zijn leven niet meegezeten. Al bijna een kwart eeuw woont hij in Bad Nieuweschans in het begin aan het werk met zijn florerende klussenbedrijf. Geboren in het piepkleine dorpje Mückenloch in Duitsland, waar nog wel eens de spot mee is gedreven.

- advertentie -

Josef ook een fervent voetballiefhebber en heeft op een behoorlijk niveau gevoetbald. Ook in Nieuweschans bij de VV gespeeld. Hij kreeg te maken met lichamelijke klachten, met name in zijn spieren en gewrichten en moest zich laten afkeuren. Dan gaat ineens ook de levensstandaard behoorlijk achteruit. Iedereen die dit overkomt kan hierover meepraten. In het begin speelt schaamte een belangrijke rol van wat er allemaal gezegd wordt. Maar het is geen aanstellerij, het wil gewoon niet meer. Dan gaat het privé ook niet voor de wind en je vraagt je af hoeveel kan een mens verdragen.

Van ernstige ziekten, psychische problematiek, suïcide en dan zijn vrouw die enkele jaren geleden is overleden. Het gezin Bierbaum had al van jongs af aan de zorg op zich genomen van Ferdy, die nu inmiddels acht jaar oud is. Maar door het overlijden van zijn echtgenote ontstonden er ook nog eens grote problemen over hoe het nu verder moest met de jonge knaap, die zijn opa helemaal beschouwd als vader, moeder en opa tegelijk.

Vanaf het begin was het duidelijk dat Ferdy onder geen beding zijn opa wilde missen; hij is met hem opgegroeid en inmiddels ook leerplichtig en heel goed op de basisschool is opgevangen en begeleid. Met deze vanzelfsprekendheid daar gaan overheidsinstanties als jeugdzorg niet van uit. Het heeft Josef, vrienden, onderwijzend personeel en vele andere Schanskers heel wat overredingskracht en zittingen gekost om de jonge Ferdy bij zijn opa op te laten groeien. Inmiddels was de basisschool ook een belangrijke schakel geworden, want als Ferdy elders geplaatst zou gaan worden, dan was de kans ook groot dat hij zijn vertrouwde school en vriendjes moest achterlaten. Gelukkig is het niet zo ver gekomen. Josef heeft het voogdijschap volledig over zijn kleinkind gekregen en Ferdy straalt blijdschap uit, bij alle activiteiten waaraan hij deelneemt.

Zo ook onlangs bij de Kerstvolkszangavond, waar leerlingen van de school aan deel hebben genomen. Alleen moet hij niets van voetbal hebben, wel is het een actief manneke die meer gevoel heeft bij atletiek. Ook muzikaal gezien heeft hij de nodige interesse en Josef is aan het bekijken of gitaarles iets voor hem is. En zoals bijna alle jongeren is hij heel bedreven met het internet. Voor zijn leeftijd spreekt hij heel goed Engels en heeft totaal geen Duits accent en moet tot nu toe ook niet zoveel van de taal van zijn opa en onze oosterburen hebben. Al verstaat hij het wel heel goed.

Verrassing
Dan komt er ineens het nieuws dat Josef en Ferdy zijn geselecteerd voor een televisieprogramma om mensen, gezinnen een hart onder de riem te steken Hij is opgegeven maar Josef heeft geen flauw idee wie dit gedaan heeft. Er zullen opnames gemaakt worden, maar het mag nog niet bekend worden gemaakt, zoals wel vaker gebeurd bij programma’s die nog moeten verschijnen.
(foto: Josef en Ferdy Bierbaum)

Foto: BNS Nieuws
Bron: BNS Nieuws

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button