AlgemeenIncidenten

Brandweer: “Onze inzet was erop gericht om erger te voorkomen”

- advertentie -

Winschoten –  “Donderdagavond zijn wij met veel ploegen en materieel ingezet bij een brand aan de Langestraat in Winschoten. Doordat de brand in het centrum woedde werd snel opgeschaald. Onze inzet was erop gericht om erger te voorkomen.”aldus de brandweer Groningen.  “Er stond een tweede peloton stand-by, maar hun inzet bleek uiteindelijk niet nodig. Om 00.19 uur werd het sein brand meester gegeven. Kort voor zevenen in de ochtend zijn de panden veiliggesteld en zijn de ploegen teruggekeerd naar de kazerne.”

- advertentie -

Opschaling was nodig
Op donderdag 3 januari 2019 kwam om 21.39 uur melding van een gebouwbrand aan de Langestraat in Winschoten. Een omwonende had gezien dat er rook uit het dak kwam. “Onze ploeg uit Winschoten was als eerste ter plaatse. Het werd hen snel duidelijk dat in het gebouw een forse brand woedde en acht minuten na de melding is opgeschaald. Een eerste peloton werd opgeroepen. Met name hoogwerkers waren belangrijk om de brand goed te kunnen blussen.” zegt de brandweer.

(Lees verder onder de foto)

Krachten nodig
“We hebben opgeschaald omdat er meerdere risico’s waren. De gebouwen in het centrum van Winschoten zijn dicht op elkaar gebouwd. Als de vlammen zouden overslaan zou het vuur zich razendsnel verspreiden. Daarom was het belangrijk dat we bij onze inzet voldoende ploegen en materieel tot onze beschikking hadden. Om daar zeker van te zijn, is een tweede peloton opgeroepen.” vertellen zij.

(Lees verder onder de foto)

Voorkomen was het belangrijkste
De brandweer: “Het belangrijkste was voor ons het voorkomen van het uitbreiden van de brand. Daarom hebben we de zijkanten van het brandende pand nat gehouden. Zo creëren we een zogeheten ‘stoplijn’. Tegen middernacht was er zicht op het sein brand meester en om 00.19 uur werd het sein officieel gegeven. Het nablussen nam nog een korte tijd in beslag. Gedeelten van het pand zijn uit veiligheid gesloopt.”

- advertentie -

(Lees verder onder de foto) Foto: Quintin Stoetman/ OldambtNu.nl

- advertentie - 

NL-Alert
Personen in de omgeving van Winschoten hebben een NL-Alert ontvangen met daarin de boodschap om uit de rook te blijven. “Vanaf het moment dat het pand brand vatte tot een kwartier voor middernacht waren er rookwolken in de omgeving. Daarnaast bleek al snel dat er asbest vrijkwam bij de brand. Dit betekent dat ons asbestprotocol in werking is getreden.” aldus de brandweer.

Lees meer:
– Vier panden zwaar beschadigd na brand in Winschoten
– Groot winkelgebied afgesloten voor winkelend publiek

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button