AlgemeenWeerbericht

Storm en zware windstoten dinsdag; Wind en springvloed voeren extra rommel naar de Wadden

- advertentie -

Landelijk – Weggebruikers krijgen het dinsdag zwaar te verduren. Het waait hard en daarbij komen in grote delen van het land zware windstoten voor tot 80 km/uur. Aan de noordkust is kans op storm en kan de wind pieken naar 100 km/uur. Dinsdag is het springvloed en in combinatie met de sterke noordwestenwind zal meer water de Waddenzee instromen. Hierdoor zal meer rommel van de overboord geslagen containers aanspoelen op de Wadden en het Friese en Groningse vasteland.

- advertentie -

Dinsdag steekt al in de nacht een stevige noordwestenwind op. In grote delen van het land kunnen (zware) windstoten voorkomen van 70 tot 80 km/uur. In de kustgebieden en op het IJsselmeer gaat het hard tot stormachtig waaien en kan de wind in de ochtend en aan het begin van de middag pieken naar 90 km/uur. In het Waddengebied wordt de sterkste wind verwacht en daar kan het met 9 Bft. enige tijd stormen. De wind kan dan uithalen naar zo’n 100 km/uur. Vanaf 100 km/uur spreken meteorologen van zeer zware windstoten.

Het weerbeeld is heel wisselend. Er trekken buien over het land en daarbij is later op de dag en dinsdagavond kans op hagel. De buien verplaatsen in rap tempo en tussendoor kan de zon een tijdje schijnen. Tijdens een stevigere bui kunnen de windstoten nog wat zwaarder uitvallen.

Rommel van containers in het Waddengebied
Dinsdag is het springvloed en stroomt met vloed meer water het Waddengebied dan normaal. Op de Noordzee waait het nog harder en kan de noordwestenwind makkelijk stormkracht bereiken. Hierdoor wordt extra water naar de Wadden gestuwd en daarmee ook de spullen uit de containers die afgelopen week overboord sloegen.

Kans op eerste officiële storm in bijna één jaar
Mocht de wind aan de noordkust in een uurvak gemiddeld 9 Bft. worden, dan is sprake van de eerste officiële storm van het jaar. Daarmee is het ook de eerste storm in bijna één jaar tijd. De vorige officiële storm was op 24 januari en dat was toen de derde storm in drie weken tijd. Daarna kwam het in 2018 niet meer tot storm en waaide het gemiddeld minder hard dan normaal.

Foto: Pixabay

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button