AlgemeenKort nieuws

Digitale oogstress toenemend probleem bij jongeren

Scheemda – We leven in een digitaal tijdperk. Veel gebruik maken van digitale apparaten kan een keerzijde hebben, namelijk digitale oogstress. Vermoeide ogen, wazig zien, concentratieproblemen, hoofdpijn, droge ogen of nek- en schouderklachten komt hierbij veel voor. Gemiddeld kijkt een persoon 5 uur per dag naar het scherm van een smartphone, tablet, computer of tv. De smartphone gebruiker kijkt ongeveer 80 keer per dag op dit apparaat. En deze cijfers gaan in de toekomst alleen maar stijgen.

- advertentie - 

Het continue wisselen van de verschillende kijkafstanden vergt nogal wat van de ogen. Het oog is van nature gemaakt om ontspannen in de verte te kijken en het kost inspanning om dichtbij te kunnen zien. Digitale oogstress is dan ook een probleem dat zich steeds vaker voordoet, ook bij jongeren.

“Je zou kunnen stellen dat digitalisering er voor zorgt dat ons natuurlijk kijkgedrag omdraait. Waarbij we vroeger voornamelijk in de verte keken, verplaatst de meest gebruikte kijkafstand zich steeds dichter naar ons toe, veelal door het gebruik van digitale apparaten. Dat houdt in dat goed zien een steeds intensievere activiteit wordt. Niet alleen tijdens het werk of de studie, maar ook in de vrije tijd met sociale media, series kijken en gamen. Daar kunnen we allemaal iets van vinden, maar de realiteit verteld ons dat dit voorlopig niet zal veranderen. Daarom vinden we het belangrijk om de ogen zorgvuldig te controleren. Dat kan bij ons met het unieke Kijkonderzoek.” Aldus Otto Knoop, eigenaar en opticien bij Butiq in Scheemda.

Er zijn enkele eenvoudige tips om digitale oogstress te voorkomen: Neem na iedere 20 minuten een pauze van minstens 20 seconden en kijk naar objecten in de verte of sluit de ogen even. Kijk series bijvoorbeeld op een TV scherm in plaats van op de tablet of telefoon. Dit vergroot de kijkafstand waardoor het oog minder hoeft in te spannen. Bij het kijken naar schermen is de knipperslag minder frequent. Bewust en regelmatig met de ogen knipperen voorkomt droge ogen.

Otto voegt hieraan toe: “Bewust zijn van je kijkgedrag is al een belangrijke stap. Wie last denkt te hebben van digitale oogstress adviseren wij om contact met ons op te nemen. Tijdens het Kijkonderzoek controleren we of de ogen een beetje hulp nodig hebben. Mocht dit het geval zijn dan bieden we brillenglazen en contactlenzen die speciaal ontwikkeld zijn voor een digitale levensstijl. Deze maken het mogelijk om snel en comfortabel te kunnen focussen en bieden de ogen meer rust. Daarnaast zijn er oogdruppels bij ons verkrijgbaar die de symptomen digitale oogstress verlichten.” Opticien Butiq aan de Poststraat 10 in Scheemda besteed deze maand extra aandacht digitale oogstress. Bel 0597 820999 of kijk op www.butiq.nl voor een afspraak of meer informatie.

- advertentie - 
- advertentie - 
- advertentie - 

Dit kan u ook interesseren

Back to top button