Algemeen

Rijkswaterstaat waarschuwt voor zeer gevaarlijke rijomstandigheden door ijzel

- advertentie -

Groningen – Automobilisten in de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel moeten in de avond van 25 januari 2019 rekening houden met extreme gladheid door ijzel. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers niet op weg te gaan als dat niet per se noodzakelijk is. Er is sprake van zeer gevaarlijke rijomstandigheden.

- advertentie -

Het KNMI heeft code oranje (extreem weer) afgegeven voor deze vier provincies. Naar verwachting houdt de gladheid nog de hele avond aan. Weggebruikers die wél in de auto stappen krijgen het advies de rijstijl aan te passen aan de omstandigheden. Dat betekent voldoende afstand houden en langzaam rijden.

Gladheidbestrijding
Rijkswaterstaat strooit volop. Ook de calamiteitenmachines worden ingezet. Deze bestrijden ijsplaten door een warme zoutoplossing van circa 60 graden Celsius op het ijs te spuiten.

IJzel
Ondanks alle inspanningen van Rijkswaterstaat tijdens de winterperiode op de wegen kan gladheid niet worden voorkomen. Het bestrijden van ijzel is lastiger dan van sneeuw. De winterse neerslag bevriest zodra die op het koude wegdek komt en vormt een ijslaag bovenop het zout. Hierdoor kan er in een korte tijd een zeer glad wegdek ontstaan. Door de ijslaag vindt vermenging met strooizout niet direct plaats. Pas als de bovenlaag zacht is, wordt het zout door het verkeer ingereden en wordt het minder glad.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button