AlgemeenWeerbericht

Kans op storm en veel regen

- advertentie -

Landelijk – Het lijkt eerder herfst dan winter dit weekend. De wind speelt een hoofdrol en zaterdag gaat het tijdelijk stormen. Daarbij komen in grote delen van het land zware windstoten voor. Zondag is het minder onstuimig en juist dan valt er veel regen. Aan de zuidwestkust gaat het mogelijk wel hard waaien. Ook de temperatuur werkt mee aan het herfstgevoel. Met maxima van een graad of 10 is het namelijk zacht.

- advertentie -

Gisteren was het al onstuimig. Op Vlieland stond zelfs tijdelijk stormkracht (9 Bft.) en werd een zware windstoot van 97 km/uur gemeten. Ook vandaag is aan de kust kans op zware windstoten. Vanavond kan de wind aan de noordwestkust uithalen naar 90 km/uur. In het binnenland komen windstoten voor van 60-70 km/uur. Tegelijk met de windpiek vanavond trekt een regengebied over het land.

Ook tijdens de avondspits waait het stevig en zijn er perioden met regen. Door de combinatie van wind en regen wordt het extra druk in het verkeer.

Zachte en stormachtige zaterdag
In de nacht naar zaterdag waait het tijdelijk iets minder hard, maar dat is een relatieve stilte voor de storm. Zaterdagochtend zwelt de wind alweer aan en waait het aan zee stormachtig (windkracht 8). In het westen van de Wadden kan de wind stormkracht aantikken (9 Bft.). Tot een officiële storm komt het hoogstwaarschijnlijk niet. Daarvoor moet het gemiddeld over een heel uurvak met windkracht 9 waaien.

Aan zee is kans op zware windstoten tot 90 km/uur. In het noorden, midden en westen is kans op windstoten van 80 km/uur en in het binnenland kan de wind uithalen naar 70-75 km/uur. Het weerbeeld bestaat uit wolkenvelden, zonnige momenten en een paar buien. Met maxima van 9 tot 11 graden is het zeer zacht. Normaal is het in deze tijd van het jaar 5-7 graden.

Natte zondag
Het onstuimige weer is na zaterdag nog niet voorbij. Zondag trekt in de ochtend een regengebied over het land en daarbij regent het op verschillende plaatsen stevig door. In de middag blijft de kans op regen groot, maar kan het korte tijd droog blijven. Ook voor de wind is mogelijk weer een grote rol weggelegd. Hoe hard het precies waait is nog onzeker. Er steekt een matige tot (vrij) krachtige westenwind op. Mogelijk gaat het aan de zuidwestkust hard tot stormachtig waaien. De kans op stormkracht is klein. Een ding is zeker: het belooft een onvervalste herfstdag te worden.

Na zondag lijkt Nederland in rustiger vaarwater te komen. De wind neemt af en ook de kans op neerslag wordt kleiner. De temperatuur zet een daling in met aan het eind van de week vrij normale maxima van 5-7 graden. ’s Nachts vriest het mogelijk licht.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button