AlgemeenWeerbericht

Lenteweer met 15 graden en volop zon! Genieten op het terras in februari

- advertentie -

Landelijk – Het einde van de winter is nu echt in zicht: vrijdag wordt het voor het eerst 15 graden. Deze waarde wordt verwacht in het zuiden van Limburg. Met deze temperatuur is dan sprake van de eerste lokale lentedag van 2019. De zon schijnt flink waardoor het heerlijk weer is om naar buiten te gaan.

- advertentie -

In Limburg loopt de temperatuur vrijdag regionaal op naar 14 graden. Plaatselijk wordt het 15 graden en dan is er sprake van de eerste lokale lentedag. Tot een officiële lentedag komt het niet, want in De Bilt wordt het een graad of 13. Aangezien er weinig wind staat en het stralend zonnig weer is, kan er volop genoten worden van het lenteachtige weer. De zonkracht is nog zeer laag, dus insmeren is niet nodig. De jas is nog wel nodig, want in de ochtend kan het regionaal 1-2 graden vriezen.

101 dagen geen 15 graden
De laatste dag dat de temperatuur in De Bilt boven de 15 graden uitkwam, was op 6 november. Toen werd het maar liefst 19,0 graden. In Noord-Brabant en Zeeland was het met ruim 20 graden zelfs een warme dag. De winter bleef daarna nog even uit, want december was een zeer zachte maand. Op 2 december werd in het Zeeuwse Westdorpe nog een temperatuur van 14,5 graden gemeten.

Vorig jaar was de eerste lentedag mooi op tijd. Op 10 maart werd de eerste lokale en meteen de eerst officiële lentedag van het jaar genoteerd. In De Bilt liep de temperatuur op naar 15,1 graden. Op dezelfde dag werd het in het oosten wat warmer met in het Limburgse Ell 16,7 graden.

Nog meer lentedagen?
Het blijft niet alleen bij een lenteachtige eendagsvlieg. Ook donderdag schijnt de zon volop, maar komen de maximumtemperaturen uit op 9-13 graden. De meeste warmte is te vinden in het zuidoosten van het land. Aan de kust wordt het circa 10 graden.

Dit weekend blijft het heerlijk weer om voor het eerst dit jaar een terras op te zoeken. Op zondag is er een redelijke kans dat in het zuiden van Limburg opnieuw de 15 graden gehaald wordt. De zeer zachte dagen lijken nog even aan te houden. Begin volgende week komen de maxima uit op 8-13 graden. Normaal is het 5-7 graden. Wel neemt de kans op neerslag en bewolking toe.

Bron: Weeronline.nl
Foto: Jeroen Bos/ OldambtNu.nl (archief)

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button