Algemeen

Voor deze spoorwegovergang waarschuwt Flitsmeister in Oldambt

- advertentie -

Bad Nieuweschans – De samenwerking tussen Flitsmeister en ProRail zorgt ervoor dat automobilisten gewaarschuwd worden bij spoorwegovergangen in Nederland. Dit gaat om onbewaakte of bewaakte overgangen. Gebruikers van de app krijgen een gesproken en zichtbare waarschuwing zodat de verkeersveiligheid rond deze punten wordt vergroot.

- advertentie -

Bad Nieuweschans
In Groningen werkt de app bij 12 spoorwegovergangen. In Oldambt activeert de app bij de onbewaakte overgang in Bad Nieuweschans aan de Europaweg.

Aanleiding van de samenwerking
In Nederland zijn er in totaal 2.500 spoorwegovergangen. Gebruikers krijgen vanaf nu voor ongeveer 300 onoverzichtelijke overgangen een waarschuwing. Dit kan een onbewaakte of bewaakte overgang zijn. Een onbewaakte overgang heeft geen spoorbomen, lampen en bellen. Door sommige bewaakte overgangen ontstaan er alsnog onoverzichtelijke situaties, waardoor automobilisten hier ook een melding krijgen.

De meeste mensen zijn zich niet bewust van de risico’s van een onoverzichtelijke overgang. Uit onderzoek is gebleken dat automobilisten bij een onbewaakte overgang vaak plotseling afremmen en later reageren dan bij een bewaakte overgang. Doordat zij nu vroegtijdig een melding ontvangen, zijn ze zich eerder bewust dat ze een overgang naderen, rustiger afremmen en hun snelheid beter controleren.

Toekomst
De app heeft meer dan 1,4 miljoen gebruikers waardoor de integratie van deze meldingen grote impact oplevert. Flitsmeister is voortdurend op zoek naar technologische ontwikkelingen om haar app steeds completer en veiliger te maken. Na de livegang van deze ontwikkeling, start Flitsmeister een analyse hoe gebruikers reageren op de melding. Dit wordt gedaan door geanonimiseerde bewegingsdata te analyseren. Door deze manier van werken zien Flitsmeister en ProRail op korte termijn of de waarschuwingen daadwerkelijk een positief effect hebben. Dit wordt gedaan om te bepalen of het uiteindelijke doel wordt behaald: verhogen van de verkeersveiligheid bij de spoorwegovergangen.

Foto: Flitsmeister

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button