AlgemeenWeerbericht

Supermaan goed zichtbaar? Wolkenvelden en opklaringen tijdens hoogtepunt

- advertentie -

Landelijk – Met een beetje geluk is de supermaan vanavond goed te zien. Er trekken wolkenvelden over het land, maar er zijn ook enkele opklaringen. Het beste moment om te kijken is in de eerste helft van de avond. De extra grote volle maan is dan in het oosten te zien.

- advertentie -

Een volle maan komt elke maand voor, maar een supermaan is een zeldzamer verschijnsel. De afstand tussen de aarde en de maan is niet altijd hetzelfde. Doordat de maan in een elliptische baan om de aarde draait, staat deze soms wat dichter bij de aarde dan normaal. Hierdoor lijkt de maan 5% groter en 11% helderder dan een gemiddelde volle maan.

Wanneer is het hoogtepunt?
De maan komt op het moment dat het nog licht is op, namelijk om 17:48 uur. Dan is de maan nog minder goed te zien en kun je beter even wachten totdat het donker is. De zon gaat om 18:00 uur onder en het duurt nog tot 19:53 voordat het helemaal donker is.

Het hoogtepunt is in de eerste helft van de avond, want dan lijkt de maan het grootst. De maan staat op dat moment laag aan de horizon. Optisch gezien wordt de maan kleiner wanneer deze hoger aan de hemel komt te staan. Om 0:18 staat de maan het hoogst en lijkt de supermaan niet zo groot meer.

Is het weer gunstig?
Hoe mooi de supermaan ook is, mogelijk gooit bewolking roet in het eten. Er zijn wolkenvelden en tussendoor enkele opklaringen. De meeste bewolking komt in het noordoosten voor. Wanneer het opklaart schijnt de supermaan soms een beetje wazig door sluierbewolking heen. Later op de avond neemt vanuit het westen de bewolking toe en wordt het moeilijker om de supermaan te spotten. Daarom is het beste moment om de supermaan te bekijken aan het begin van de avond.

In het noordoosten is kans op een buitje, maar in de rest van het land blijft het droog. Aan het begin van de avond is het 6-8 graden. Het is dus prima weer om naar buiten te gaan en een poging te wagen om de supermaan te bewonderen.

Bron: Weeronline.nl
Foto: Pixabay

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button