AlgemeenWeerbericht

Waarschuwing: maandag storm en zware windstoten

- advertentie -

Landelijk – Komende nacht gaat het stormen. Tijdens de maandagochtendspits kan het verkeer in het hele land hinder ondervinden van zware windstoten van 80-90 km/uur. Aan het kust kan de wind zelfs pieken naar 100 km/uur. Aan de noordwestkust is kans op storm met zeer zware windstoten van 100-110 km/uur. In de middag neemt de wind geleidelijk in kracht af en tijdens de avondspits zijn de zware windstoten op veel plaatsen verdwenen.

- advertentie -

Na een natte zondag gaat het komende nacht hard waaien. Aan de kust komen vanaf het eind van de avond zware windstoten voor en deze nemen later in de nacht toe naar 90-100 km/uur. Daarbij waait het stormachtig. Ook verder landinwaarts wordt het onstuimig met een krachtige tot harde wind en zware windstoten van 80-90 km/uur. Tijdens buien kunnen de windstoten nog wat zwaarder uitvallen. Het verkeer tijdens de ochtendspits moet rekening houden met vertraging en vooral met een lege aanhanger kan de wind hinderlijk zijn.

Stormwind
Aan de westkust kan de wind tijdelijk stormkracht bereiken en ook op het IJsselmeer is met 9 Bft. tijdelijk stormkracht mogelijk. Het verkeer op de Houtribdijk moet dan ook rekening houden met veel zijwind. Het sterkste windveld wordt aan het eind van de ochtend en aan het begin van de middag in het noordwestelijk kustgebied verwacht. Het kan een tijd stormen en mogelijk wordt het de eerste officiële storm in meer dan een jaar tijd. Daarbij komen zeer zware windstoten voor van meer dan 100 km/uur en tijdens het hoogtepunt van het onstuimige weer kan de wind pieken naar 110 km/uur.

Er is sprake van een officiële storm als de gemiddelde windsnelheid over een heel uur uitkomt op 9 Bft. Een storm die bijvoorbeeld van 0:30 tot 1:30 uur gemiddeld op 9 Bft. uitkomt, maar niet van 0:00-1:00 uur telt niet als officiële storm. Wel wordt dan gesproken over tijdelijke storm of stormkracht.

Avondspits wat rustiger
In Zeeland zullen de zware windstoten de eerste uren van de middag verdwijnen en later in de middag komt de wind op meer plaatsen tot bedaren. De avondspits zal in de Randstad naar verwachting veel rustiger verlopen. In het noorden blijft het langer onstuimig en komen de eerste helft van de avond zware windstoten voor van 80-90 km/uur, maar de storm is dan al verdwenen.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button