Cultuur

Heritage Hangar Oostwold opent in april de deuren

- advertentie -

Oostwold – Precies een jaar nadat er in april 2019 een begin is gemaakt met de bouw van een speciale hangaar op vliegveld Oostwold wordt op vrijdag 3 april a.s. de ‘Heritage Hangar Oostwold ’, met een speciale expositie over de geschiedenis van het Oldambt tijdens de Tweede Wereldoorlog, officieel geopend.

- advertentie -

Het nieuwe gebouw op Vliegveld Oostwold biedt onderdak aan de verschillende historische vliegtuigen van Vliegbedrijf Tom van der Meulen. Bijzondere vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog, zoals de ‘P-51 D Mustang’, de ‘Harvard AT-16’ en de ‘Boeing Stearman’ zijn in de Heritage Hangar van zeer dichtbij te bewonderen. Door deze speciale hangaar te bouwen voor alleen de historische vloot kan Van der Meulen meer aandacht besteden aan deze prachtige vliegtuigen en de vaak imposante historie.

Naast vliegend erfgoed bevat de collectie van de ‘Heritage Hangar’ ook bijzondere voertuigen zoals een ‘Cushman Airborne Scooter’ uit 1944 en een ‘Austin Eight Military Saloon’. Dit Engelse legervoertuig werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vooral als luxe vervoermiddel voor de militaire staf gebruikt. Ook zijn er verschillende objecten uit de Tweede Wereldoorlog te zien zoals de motor van een Duitse Messerschmitt Bf 110 die op 29 november 1943 in de omgeving van Oostwold is neergestort.

Voor de thema expositie die loopt van 4 april t/m 1 juni 2020 wordt samengewerkt met het ‘Bevrijdingsmuseum Noord Nederland’. Zij vertellen de bezoekers een verhaal over een moeilijke tijd. Maar vooral ook over de bevrijding in de periode januari tot en met mei 1945. Foto’s en verhalen, kranten en tijdschriften, films, ooggetuigenverslagen, geluidsfragmenten en voorwerpen uit de collectie van het Museum, vertellen samen het verhaal van Oost-Groningen tijdens de Tweede Wereldoorlog in het algemeen en de bevrijding van het Oldambt in het bijzonder.

In de toekomst zal er in de Heritage Hangar ook aandacht worden besteed aan de roemruchte historie van het vliegbedrijf zelf. Zo zal er b.v. ook een origineel historisch Piper Cub sproeivliegtuig worden getoond. Het Vliegbedrijf Tom van der Meulen, opgericht in 1956, begon namelijk ooit als landbouwluchtvaart bedrijf. Inmiddels is het uitgegroeid tot een allround bedrijf met diverse onderdelen zoals vliegtuigonderhoud en -restauratie, verhuur, rondvluchten en instructie.

Een bezoek aan de ‘Heritage Hangar’ kan prima gecombineerd worden met b.v. een bezoek aan ‘Café Hangar 28’ of met het maken van een rondvlucht. De nieuwe hangaar is ook beschikbaar voor het houden van evenementen en theatervoorstellingen. Openingstijden algemeen: vanaf 4 april tot en met 13 september op vrijdag, zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur. De tijdelijke expositie over de Tweede Wereldoorlog loopt van 4 april t/m 1 juni 2020.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button