Algemeen

Nederlandse studentes Verpleegkunde doen ervaring op in Klinikum Leer

- advertentie -

Oldambt/ Leer –  De studentes gaan elk in totaal 720 uur aan de slag in het Oost-Friese ziekenhuis. Elke week besteden ze daarvan vier uur aan het maken van projectopdrachten. Dorothea Hentschel, coördinator verplegingsonderwijs en -ontwikkeling van het ziekenhuis in Leer, is enthousiast over de stage: ‘We hebben hier goede ervaringen met studenten uit Nederland.’ Het uitwisselen van Nederlandse en Duitse studenten Verpleegkunde is onderdeel van het initiatief ‘Sorgen für, sorgen dass’ binnen het INTERREG-project Arbeidsmarkt Noord van de Eems Dollard Regio (EDR).

Mond-tot-mondreclame
De zes stagiaires die in Leer aan de slag gaan, studeren bij het Noorderpoort in Groningen en in Assen. Dorothea Hentschel weet hoe de studentes in Leer terecht zijn gekomen: ‘Nederlandse studentes die eerder bij ons stageliepen, vertellen hun studiegenoten over hun positieve ervaringen in Duitsland. Mond-tot-mondreclame is de beste reclame voor onze uitwisselingen.’ Nederlandse studenten komen al vanaf 2016 naar het ziekenhuis in Leer. Ze zijn meestal ongeveer twintig jaar oud.

- advertentie -

Stagiairs vinden snel hun weg
Het valt Hentschel op dat de Nederlandse studenten al veel theoretische kennis hebben. ‘Daaraan zie je het verschil met de Duitse opleiding, waarin met thema’s wordt gewerkt. De Nederlanders beschikken daarentegen over minder praktijkervaring wanneer ze hier komen. Maar dat is geen probleem. De ervaring leert ons dat zij ook in de praktijk snel hun weg vinden,’ aldus Hentscher.

Ook de taalbarrière wordt snel overwonnen: ‘Het klopt dat de eerste dagen of weken niet zo makkelijk zijn. Maar het directe contact met collega’s en patiënten zorgt ervoor dat de taal tot nu toe voor bijna alle studenten niet echt een hindernis is geweest.’ Het is soms zelfs mogelijk dat studenten later een baan in het ziekenhuis kunnen krijgen.

Grensoverschrijdende opleiding
Een van de doelen van het project, die met de ervaringen van de uitwisselingen bereikt moet worden, is om een uniforme grensoverschrijdende opleiding voor studenten Verpleegkunde en verplegers in te voeren. Daarmee moet de opleiding Verpleegkunde ook aantrekkelijker worden. Zo kan het tekort aan geschoolde werknemers in de verplegingssector tegen worden gegaan.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button