Algemeen

25 Jaar Radio Winschoten: Uitreiking Johan Poppenprijs onovertroffen en veelbesproken live radioprogramma

- advertentie -

Winschoten – Radio Winschoten maakte in de jaren ’90 een serie met als naam Johan Poppenprijs, onder de strikte regie van Wiebe Klijnstra.

- advertentie -

Johan Poppen, de naamgever van dit jaarlijkse evenement, overleed op 57 jarige leeftijd in 1991. De formule van dit radioprogramma was uniek in zijn soort en haalde jaarlijks de voorpagina van de regiopers.

Op de dag van de uitreiking, die aanvankelijk in het gemeentehuis plaats vond maar later steevast in de sfeervolle Marktpleinkerk, werd een winnaar zonder dat hij of zij het zelf in de gaten had naar een voor hem/haar bekende plek geloodst. De organisatie was er daardoor van verzekerd, dat de winnaar daadwerkelijk beschikbaar was die dag. Ook werd er voor gezorgd dat de winnaar gestoken was in een “nette outfit”, want een dergelijke prijs in ontvangt nemen, terwijl je net de tuin hebt omgespit, dat wil natuurlijk niemand.

(Lees verder onder de foto)

We gaan terug naar 1996, met misschien wel de leukste en dierbaarste uitreiking ooit. Dat was althans de mening van veel Winschoters. De Marktpleinkerk was gevuld met genodigden en familie van de “dames” Snoek. Moeke Geeske Snoek (77 jaar) en dochter Dineke Greven-Snoek (51), de steunpilaren van de Winschoter Avondvierdaagse. Ook zij zagen er op hun paasbest uit, want er was ze verteld dat ze die zaterdag samen met de hele familie op de foto zouden gaan. De verbazing was dan ook groot toen ze plotseling een politieauto voor hun deur zagen parkeren met als doel moeder en dochter met gezwinde spoed naar de Marktpleinkerk te brengen. “Wat een boudel !”was het enige dat Moeke Snoek op dat moment uit wist te brengen. Verbazing alom en die werd alleen maar groter toen ze de kerk betraden en de aanwezige familieleden zagen, die al die tijd wisten van de “overval”.

(Lees verder onder de foto)

In de toespraken werd met lof gesproken over het vele werk dat ze voor hun “hobby” verrichtten, maar het toonde het sociale karakter van de dames, door daar onmiddellijk op aan te vullen, dat ze al dat werk nooit zonder de vele vrijwilligers hadden kunnen doen.

Het productieteam die de Johan Poppenprijs realiseerde besloot nog even de dag te evalueren in Restaurant De Vrijheid, destijds het domein van een van de toenmalige voorzitters van Radio Winschoten Klaas Wolterman. Daar zat ook deze hele familie Snoek aan een welverdiende maaltijd nog na te genieten van de “overval” en de aandacht eerder die dag. Ze glommen van trots, zoveel mag duidelijk zijn.

Overigens werd dit programma jaarlijks gemaakt door een aantal radio Winschoten collega’ s  die normaal gesproken hun werkzaamheden verrichtten bij verschillende redacties. Het productieteam van het Johan Poppenteam bestond voor wat betreft deze editie uit Wiebe Klijnstra, Hennie Lemein, Bert Smit, Bjorn Brouwer, Gert van der Laan, Erik Blaauw, Ria Ekamper, Jan Keitz en de veel te vroeg overleden Gert Schomaker,  aangevuld  Radio Winschoten collega’s voor de aanvullende diensten.

(Lees verder onder de foto)

In 2016 werd er een  boek uitgebracht door Wiebe Klijnstra, met daarin de historie van deze unieke Johan Poppen prijs.

Later dit seizoen gaan we nog een aantal opmerkelijke uitreikingen en winnaars aan u voorstellen.


Laat ons weten welke onderwerpen of gebeurtenissen u nog graag eens de revue wilt zien passeren. Reacties graag naar JanKeitz@Gmail.com.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button