AlgemeenWeerbericht

Astronomische lente begint lenteachtig

- advertentie -

De Bilt – Het lijkt er nog niet op met al die buien, maar de astronomische lente staat voor de deur. Precies wanneer de lente begint, breekt een periode met kalm lenteweer aan. Aan het eind van de week worden lentetemperaturen bereikt met 15 graden of meer. Om het lentegevoel compleet te maken laat de zon zich regelmatig zien.

- advertentie -

Bij het begin van de astronomische lente op woensdag 20 maart om 22:58 uur is het rustig weer. Op dat moment is het droog en wisselend bewolkt met temperaturen van 6-8 graden.

Ook op de eerste dag van de lente, donderdag, doet het weer het kalmpjes aan. Er staat nauwelijks wind en het blijft droog. Regionaal komt bewolking voor. Toch is ook kans op zonnige momenten en wanneer de zon voor langere tijd doorbreekt loopt de temperatuur snel op. In het zuiden en oosten kan het zelfs 15-16 graden worden.

Lente in hogere versnelling?
Vrijdag schakelt de lente mogelijk een tandje bij. Volgens berekeningen van het Weeronline-weermodel wordt het in een groot deel van Nederland ruim 15 graden. In het zuidoosten kan het zelfs 18 graden worden! Zon en stapelwolken maken het weerbeeld compleet. Het is dus lekker weer om een terrasje te pakken en van de lentezon te genieten. Toch zit er een addertje onder het gras. Mogelijk ontstaan zoveel stapelwolken dat de zon voor langere tijd verdwijnt. Daardoor kan het kwik een paar graden lager uitvallen.

De dagen daarna blijft het kalm en droog lenteweer met zon, wolken en maxima van 11-16 graden.

Vorig jaar spekgladde start lente
In 2018 leek het aan het begin van de astronomische lente nog echt winter. In Arcen vroor het 5 graden en daarmee begon de lente deze eeuw slechts één keer kouder. Een gebied met lichte sneeuw en ijzel trok over het land en daardoor werd het in het binnenland spekglad. Overdag werd het 6-8 graden en was van gladheid geen sprake meer.

- advertentie -

In 2017 begon de lente herfstachtig. Er trokken buien over het land en regionaal viel 10 mm. Bovendien waaide het stevig. Met maxima van 10-13 graden was de temperatuur vrij normaal voor de tijd van het jaar.

- advertentie - 

De warmste start van de lente vond plaats op 20 maart 2010. In De Bilt was het toen een officiële warme dag met een maximumtemperatuur van 21,2 graden. In Eindhoven en Arcen werd het diezelfde dag zelfs 23,1 graden! Op 20 maart 1976 begon de astronomische lente het koudst met in Leeuwarden een minimumtemperatuur van -6,7 graden.

Bron: Weeronline
Foto: Trijntje Timmer/OldambtNu.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button