AlgemeenKort nieuwsWeerbericht

Stijgende kans op hooikoortsklachten

- advertentie -

Landelijk – De berk komt komende tijd tot bloei en daarmee breken voor hooikoortspatiënten zware tijden aan. Vooral later in de week is het zacht met zonnige perioden. In combinatie met de neerslag van afgelopen tijd is het groeizaam weer en zal de berk versneld in bloei komen. Het pollen van de berk is sterk allergeen en veroorzaakt op de grassen na de meeste klachten.

- advertentie -

Normaalgesproken komt de berk eind maart tot bloei, maar het eerste pollen van de berk werd vorige week al in zeer beperkte mate waargenomen. De verwachting is dat met het zachte en overwegend droge weer deze week de hoeveelheid pollen toeneemt. Berkenpollen veroorzaakt bij veel mensen hooikoortsklachten. Door de combinatie van zon en veel vocht in de bodem, door het natte weer van de afgelopen tijd, zal de bloei van de berk versnellen. De kans op regen is komende dagen klein waardoor het pollen lang in de lucht blijft hangen.

Volgende week stijgt de kans op neerslag. Het stuifmeel kan daardoor neerslaan en tijdens perioden met regen produceert de natuur geen nieuw pollen. De klachten kunnen hierdoor verminderen, maar korte droge perioden zijn voor de berk al voldoende om pollen te verspreiden.

Ook andere pollen in de lucht
Naast het pollen van de berk zijn er ook andere pollen in de lucht. Deze pollen zijn licht tot matig allergeen en veroorzaken veel minder hooikoortsklachten. De matig allergene hazelaar en els bloeiden al in december. Ook de iep, populier, es en wilg zijn tot bloei gekomen, maar hier hebben veel minder mensen last van.

Wanneer start het graspollenseizoen?
Het duurt nog even voordat bloeiende grassen klachten veroorzaken. Het graspollenseizoen start normaal eind april of begin mei en de temperatuur in april speelt daarbij een belangrijke rol. Gras groeit vooral bij een temperatuur van meer dan 15 graden en daarnaast is een afwisseling van zon en regen gunstig voor de bloei. Het pollen van gras is zeer sterk allergeen en veroorzaakt veel hooikoortsklachten.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button