AlgemeenIncidenten

Warme zomer bezorgt brandweer meer werk

- advertentie -

Groningen- Vandaag publiceerde het CBS de nieuwste cijfers over 2018. Brandweer Groningen is in totaal 3.661 keer opgeroepen: waarvan 2.282 keer voor brandmeldingen en 963 keer voor hulpverlening. Dit aantal oproepen ligt hoger in vergelijking met de meldingen in 2017. Toen rukte de brandweer 3.333 keer uit. “Afgelopen zomer hadden we natuurlijk bijzondere weersomstandigheden in Nederland.

- advertentie -

De lange aanhoudende droogte zorgde ervoor dat wij, ook in onze regio, vaker moesten uitrukken”, zegt Roelf Knoop, Regionaal Commandant van Groningen. “Naast de reguliere inzetten en ondanks dat het vakantieperiode was, stonden we, alle vrijwilligers en beroeps in Groningen, paraat en hebben we de klus weten te klaren. Daar ben ik erg trots op”

Uitruk sneller
Gemiddeld genomen was de brandweer in de provincie na melding in 9 minuten en 12 seconden bij incidenten aanwezig. Dit was een fractie sneller dan in 2017, toen was dit 9 minuten en 18 seconden. Dat vinden we voor onze regio een prima resultaat. Brandweer Groningen werkt in een groot, uitgestrekt gebied met veel vrijwillige brandweerkazernes. “Daarom investeren we veel in voorlichting om brand te voorkomen. Ook vragen we aandacht voor het gebruik van rookmelders. Die zorgen ervoor dat inwoners snel gewaarschuwd worden, mocht het toch mis gaan,” vertelt de Regionaal Commandant.

Bijzondere incidenten
Brandweer Groningen rukte vaker uit voor branden dan voor hulpverleningsincidenten, dit in tegenstelling tot het landelijke beeld. Een aantal branden was opvallend door bijvoorbeeld de weersomstandigheden, de locatie of de duur van de inzet. Zoals bijvoorbeeld de branden bij het recyclebedrijf in Foxham, op het cruiseschip AIDAnova, meerdere grote branden in Winschoten, in het winkelcentrum van Musselkanaal en bij Knol’s Koek in de stad Groningen.

Opvallend
De toename van het aantal uitrukken voor gaslekkages en vreemde lucht is opvallend. “Met deze aantallen zijn we niet blij. De meldingen hebben vaak te maken met het onderhoud of beschadigingen aan leidingen of ons verouderde gasnetwerk. Door goede voorlichting via onze CO-campagne merken we overigens ook dat inwoners ook sneller aan de bel trekken als ze een vreemde lucht waarnemen. Dat is natuurlijk een goede zaak!” aldus Knoop.

Foto’s: Gerrie de Groot/ OldambtNu.nl (archief)

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button